English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiSolarijumi su definitivno kancerogeni    
 
Mladi Minimize

Korištenje solarijuma definitivno povećava rizik od raka kože

Ranije, Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer - IARC) ocijenivala je solarijume kao “vjerovatno kancerogene za ljude”. Međutim, Agencija ih sada klasificira kao definitivno “kancerogene za ljude”, te ih stavlja na isti nivo sa pušenjem i izloženosti azbestu.

Agencija je donijela tu odlluku nakon pregleda svih istraživanja čime je zaključeno da se rizik od melanoma – najsmrtonosnijeg oblika raka kože – povećava za 75% kod osoba koje su počele redovno koristiti solarijume prije navršene 30 godine života.

Osim toga, nekoliko studija dovele su u vezu korištenje solarijuma sa povećanim rizikom od melanoma oka.

Tokom posljednjih 30 godina, stope raka su se više nego učetverostručile.

U Engleskoj, vlada trenutno razmatra prijedlog da se zabrani korištenje solarijuma osobama mlađim od 18 godina. Takva zabrana je već na snazi u Škotskoj.

Simon Davies, izvršni direktor Teenage Cancer Trust-a rekao je: “Zabrinuti smo da mladi ljudi sve više koriste solarijume radi postizanja tamnijeg tena, te apelujemo na njih da ih izbjegavaju po svaku cijenu.”

IZVOR: BBC NEWS, juli 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8172690.stm

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava