English language
Savjeti i novosti o zdravljuMuškarciDijabetes i plodnost muškarca    
 
Muškarci Minimize

Dijabetes može umanjiti plodnost muškarca

Testiranja su pokazala da je DNK u spermatozoidima muškaraca dijabetičara oštećenija u poređenju na zdrave muškarce.

Oštećena DNK u spermi predstavlja jedan od uzroka neplodnosti muškaraca, neuspjele trudnoće i spontanog pobačaja. 

U žurnalu Human Reproduction, istraživački tim naglasio je da je ovo otkriće zabrinjavajuće zbog kontinuiranog porasta broja slučajeva dijabetesa, te da su potrebna dodatna istraživanja i studije da bi se utvrdilo na koji način dijabetes utiče na oštećivanje DNK u spermi i kakve sve posljedice to može imati kada je u pitanju mogućnost začeća.

Tokom analiziranja 56 uzoraka sperme utvrđeno je da je oko 52% DNK u polnim ćelijama dijabetičara oštećeno u poređenju na 32% kod muškaraca bez tog oboljenja.

Zapremina sperme je značajno manja kod dijabetičara, ali nisu pronađene značajnije razlike u koncentraciji sperme, njenoj strukturi i pokretljivosti.

Iako su muškarci u studiji bolovali od dijabetesa tip 1, istraživači su otkrili istu vrstu oštećenja sperme kod muškaraca sa dijabetesom tip 2, koji predstavlja češći oblik i čiji su ključni faktori prehrana i gojaznost.

Autor studije, dr. Ishola Agbaje, sa Queen's University u Belfastu, rekala je: "Tri su stvari koje trebamo istražiti – broj muškaraca dijabetičara sa smanjenom plodnošću, zatim trebamo posmatrati djecu čiji su očevi dijabetičari da utvrdimo da li postoji kakav uticaj na njihovo zdravlje, te trebamo otkriti pravu prirodu DNK oštećenja."

Ona je izjavila da postoji mogućnost da visoki nivoi glukoze kod muškaraca dijabetičara uzrokuju oštećenja DNK sperme.

Izvor:  BBC, www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava