English language
Savjeti i novosti o zdravljuMuškarciDuhanski dim i mutacije DNK u spermi    
 
Muškarci Minimize

Duhanski dim uzrokuje mutacije DNK u spermatozoidima

Bez obzira na postojanje poznatih mutagena i kancerogena u cigaretnom dimu, još ne postoje dokazi koji bi pokazali da pušenje ili izloženost cigaretnom dimu mogu rezultirati nasljednim genetskim mutacijama.

Međutim, u studiji stručnjaka sa Odsjeka za okolišnu i okupacionu toksikologiju sa Health Canada, Ottawa, Ontario, Kanada i Odsjeka za patologiju i molekularnu medicinu na univerzitetu McMaster University, u Hamiltonu, Ontario, Kanada dokazano je da mužijaci miševa koji su izloženi duhanskom dimu pokazuju značajan porast učestalosti mutacije u spermatogonijskim matičnim ćelijama.

Naučnici su izložili zrele miševe mužijake duhanskom dimu tokom perioda od 6 ili 12 sedmica, a zatim su analizirali mutacije koje su nastale u izloženim spermatogonijskim matičnim ćelijama na lokusu Ms6-hm, specifičnom nizu kopija identičnih slijedova DNK.

Učestalost mutacije Ms6-hm bila je za 1,4 i 1,7 puta veća kod miševa izloženih duhanskom dimu tokom 6 odnosno 12 sedmica u poređenju na kontrolnu grupu koja nije bila izložena dimu.

Podaci ukazuju na to da se mutacije akumuliraju u spermatogonijskim matičnim ćelijama tokom produžene izloženosti.

Mutacije u spermatozoidima koje se prenose na potomstvo uzrokuju trajne, nepovratne promjene u genetskoj kompoziciji i mogu se prenijeti na buduće generacije. Dakle, rezultati studije pokazuju da pušenje ne ostavlja posljedice samo na organizam pušača, već da utiče i na zdravlje njegovih potomaka koji ne puše.

Izvor: Cancer Research, 2007;67(11):5103–4http://cancerres.aacrjournals.org

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava