English language
Savjeti i novosti o zdravljuMuškarciEDC hemikalije i neplodnost kod muškaraca    
 
Muškarci Minimize

Hemikalije u okolišu mogu uticati na plodnost kod muškaraca

Visoki nivoi stalnih okolišnih hemikalija pronađeni su u majčinom mlijeku u zemljama u kojima su visoke stope reproduktivnih problema kod muškaraca, izjavili su evropski naučnici.

Date hemikalije, pod nazivom okolišne hemikalije koje remete hormonalnu ravnotežu (EDC) nalaze se u masnoj hrani, bojama, plastifikatorima, pesticidima i sporednim proizvodima industrijskih procesa. Istraživanje je pokazalo vezu između EDC hemikalija i reproduktivnih problema kod muškaraca, poput lošeg kvaliteta sperme i kongenitalnih abnormalnosti spolnih organa.


U novoj studiji koja je objavljena na internetu u žurnalu International Journal of Andrology, naučnici su mjerili nivoe 121 hemikalije u 68 uzoraka majčinog mlijeka kod žena u Danskoj i Finskoj. Danska se suočava sa visokom stopom problema sa muškim reproduktivnim organima, dok je u Finskoj ta stopa niska.

“Veoma smo iznenađeni što smo otkrili da su nivoi nekih EDC hemikalija, uključujući neke dioksine, PCB (polihlorirane bifenole) i neke pesticide, bili značajno viši u Danskoj u odnosu na Finsku”, naveo je Niels Skakkebaek, viši član istraživačkog tima, te dodao: ”Rezultati našeg istraživanja pojačavaju stav da okolišna izloženost EDC hemikalijama može djelomično objasniti neke od privremenih razlika i razlika među zemljama kada je u pitanju učestalost poremećaja muških reproduktivnih organa.”

Međutim, Skakkebaek je dodao da, bez obzira na rezultate studije, on “savjetuje žene, uključujući i Dankinje, da nastave sa dojenjem koje ima mnoge koristi za dijete.”

IZVOR: HealthDay, septembar 2009., www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava