English language
Savjeti i novosti o zdravljuMuškarciPorođajna težina i rak testisa    
 
Muškarci Minimize

Težina pri rođenju i rizik od raka testisa: meta-analiza

Visoka incidenca raka testisa kod mladih muškaraca ukazala je na potencijalnu ulogu nekih događaja tokom ranog života. Tjelesna težina pri rođenju identifikovana je kao faktor koji je moguće povezan sa rizikom od oboljevanja od raka tokom kasnijeg života.

 

Da bi istražili vezu između težine pri rođenju i raka testisa, stručnjaci sa harvardskog medicinskog fakulteta i fakulteta za javno zdravstvo u Bostonu, SAD (Harvard Medical School, Harvard School of Public Healthsproveli su Sistematski pregled i meta-analizu objavljenih studija koje su istraživale vezu između težine pri rođenju i raka testisa.

U analizu je uključeno 13 epidemioloških studija objavljenih u periodu između 1983. i 2004. godine, sa ukupno 5663 pacijenata sa rakom testisa.

 

Analiza je pokazala da su muškarci koji su težili manje od 2500g pri rođenju imali veći rizik od razvijanja raka testisa kasnije tokom života nego muškarci sa normalnog tjelesnom težinom prilikom rođenja (2500-4000g). Sličan trend otkriven je i kod muškaraca sa većom težinom pri rođenju, tj. težinom iznad 4000g.

 

Kada su oblici raka testisa – seminomi i neseminomi – zasebno analizirani, niska porođajna težina predstavljala je faktor rizika specifično za seminome.

 

Temeljni biološki mehanizmi koji igraju ulogu u ovom fenomenu tek se trebaju razjasniti.

 

Izvor: International Journal of Cancer, tom 121, broj 5, str. 1123 – 1131, avgust 2007., http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/114230389/ABSTRACT

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava