English language
Savjeti i novosti o zdravljuOralno zdravljeČetkanje zuba i zdrava gingiva    
 
Oralno zdravlje Minimize

Četkanje usne duplje osnažuje desni

Pranje zuba četkicom izlaže epitel i druga tkiva u usnoj duplji mehaničkom stresu.

Iz tog razloga, stručnjaci sa medicinskog fakulteta Medical College of Georgia u SAD-u, istražili su da li četkanje dovodi do oštećivanja ćelija epitelnog i drugog tkiva u usnoj duplji.

Četkanje gingive i jezika kod štakora rezultiralo je drastičnim povećanjem broja ćelija sa pozitivnim markerom povrijede. Ove ćelije nalazile su se na svim nivoima gingivnog epitela i u skeletalnom mišiću jezika.

Sama funkcija epitelne barijere, međutim, nije bila vidljivo ugrožena četkanjem, bez obzira na primjećene povrijede koje su pretpjele pojedinačne ćelije. Osim toga, stručnjaci su otkrili da prilikom četkanja dolazi do povećanja ekspresije gena “c-fos” u susjednim ćelijama, a za kojeg se pretpostavlja da pomaže lokalnim ćelijama da se adaptiraju i ojačaju.

Stoga se može zaključiti da četkanje usne duplje dovodi do povećanja otpornosti ćelija i dugoročno osigurava sveukupno zdravlje gingive.

Izvor: Journal of Dental Research, avgust 2007., www.jdr.iadrjournals.org        

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava