English language
Savjeti i novosti o zdravljuTreća dobBriga deda/nana za unučad    
 
Treća dob Minimize

Savjeti za nane, dede, bake, djedove: Provodite kvalitetno vrijeme sa svojom unučadi

Tokom 2008. godine, Oxford University u saradnji sa Institutom za obrazovanje u Londonu, proveo je prvo državno istraživanje o odnosu djece i njihovih nana/baka i deda/djedova, čiji su rezultati pokazali da nane/dede koji su aktivno uključeni u odgoj svoje unučadi mogu itekako doprinijeti njihovom dobrostanju. 

Istraživanje je otkrilo da nane/dede, u odnosu na roditelje koji su zaposleni, često imaju više vremena da podrže mlade u njihovim aktivnostima i da su tu za njih kada im je potrebno da popričaju o problemima sa kojima se suočavaju. Nane/dede su upravo ti koji često pomažu djeci da pronađu rješenja za svoje probleme, kao i da porazgovaraju o planovima za budućnost.
Profesor Buchanan je rekao: “Iznenađeni smo ogromnim srazmjerom neformalne brige koje nane/dede pružaju i kako u nekim slučajevima čak popunjavaju propuste u roditeljstvu kada su u pitanju prezaposleni očevi i majke. Većina adolescenata ovaj odnos smatra izuzetno dobrodošlim. Ono što je posebno interesantno jeste povezanost koju smo otkrili između “predanih nana/deda” i dobrostanja adolescenata. Sama blizina nije dovoljna: samo nane/dede koji se istinski posvete i učestvuju u aktivnostima sa svojom unučadi imaju i pozitivan uticaj na njih.”      

Kolegica istraživač sa Instituta za obrazovanje, dr. Eirini Flouri, kazala je: “Otkrili smo da bliska veza između nana/deda i unučadi umanjuje uticaj negativnih događaja u životu, poput razvoda roditelja, jer daje djeci potreban mir.“ 

Stoga, nane i dede, bake i djedovi, ako želite da se više družite sa vašom unučadi a ne možete da se dosjetite načina, pročitajte sljedeće savjete:

  • Provodite određeno vrijeme posebno sa svakim unučetom, jedan-na-jedan
  • Nemojte provoditi zajedničko vrijeme radeći dosadne svakodnevne stvari poput obavljanja različitih poslova i obaveza. Umjesto toga, uživajte u zabavnom, slobodnom popodnevu bez prethodno utvrđenog rasporeda
  • Družite se izvan kuće, u obližnjem parku ili tokom šetnje u prirodi
  • Odvedite svoje unuče u kino, pozorište, muzej ili na koncert, ili čak u obilazak lokalnih znamenitosti
  • Igrajte se različitih igara. Društvene igre sa kartama ili kockicama mogu biti zabavan način da svoju unučad naučite nečemu novom, a da pritom uživate u međusobnom druženju
  • Pomozite djetetu da se upozna sa svojom širom porodicom. Pripovjedajte vašoj unučadi priče iz porodične historije, uključujući i vrijeme kada su njihovi roditelji bili mali.

IZVOR: HealthDay, maj 2009., www.healthday.com; University of Oxford, http://www.ox.ac.uk/media/news_releases_for_journalists/080604.html

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava