English language
Savjeti i novosti o zdravljuTreća dobProblemi sa računanjem novca prethode demenciji    
 
Treća dob Minimize

Poteškoće sa vršenjem finansijskih računica mogu “signalizirati demenciju”

Američki naučnici tvrde da je opadanje finansijskih vještina vidljivo kod pacijenata godinu dana prije pojave alzhajmerove bolesti.

Prethodne studije pokazale su da problemi sa svakodnevnim aktivnostima prethode pojavi alzhajmera.

Istraživanje naučnika sa univerziteta University of Alabama u Birminghamu objavljeno je u žurnalu Neurology.

Naučnici su proučavali 87 osoba sa blagim kognitivnim poteškoćama, od kojih se kod 25 pojavila demencija u vidu alzhajmerove bolesti tokom trajanja studije, dok se kod njih 62 to nije desilo.

Profesor Daniel Marson, koji je vodio studiju, rekao je: "Slabljenje finansijskih vještina može se primijetiti kod pacijenata sa blagim kognitivnim poteškoćama godinu dana prije pojave Alzhajmerovog oboljenja.

"To ukazuje da ljekari i drugi zdravstveni radnici trebaju pratiti pacijente sa kognitivnim poteškoćama i procijenjivati njihove vještine upravljanja finansijama, te posavjetovati porodice i njegovatelje da preduzmu korake u cilju sprječavanja negativnih finansijskih postupaka.”

Dr Susanne Sorenson, vođa istraživanja u Udruženju oboljelih od alzajmerove bolesti, složila se da to može biti koristan indikator za ljekare, te je rekla: “S vremena na vrijeme, svako ima poteškoće prilikom raspodjele plaćanja računa u restoranu ili sravnavanja finansija. Međutim, ova studija ukazuje na to da ako već imate značajne probleme sa memorijom, a zatim zapazite opadanje vještina računanja, onda bi to mogao biti znak razvoja demencije.”

IZVOR: BBC NEWS, septembar 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8262388.stm

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava