English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeDojenje tokom prvih šest mjeseci    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Potrebno je podržati žene da doje tokom prvih šest mjeseci

Neke od prednosti dojenja su:

  • Dojene bebe su u odnosu na bebe hranjene vještačkim mlijekom na pet puta manjem riziku od odlaska u bolnicu zbog gastroenterokolitisa
  • Dojene bebe su na upola manjem riziku od odlaska u bolnicu tokom prvih sedam godina života zbog respiratornih bolesti
  • Majčino mlijeko štiti od dijabetesa i gojaznosti

Bez obzira na mnogostruke prednosti dojenja i kampanje koje promoviraju isključivo dojenje djeteta tokom prvih šest mjeseci života, ankete u Velikoj Britaniji pokazuju da 76% porodilja započne sa dojenjem, međutim, većina ih nakon nekoliko sedmica nastavi bebu hraniti pripravkom mlijeka u prahu. Kada beba napuni šest mjeseci, samo jedna od četiri žene još uvijek doji.

Ankete su također otkrile da se dobro obrazovane i stručne žene koje su prvorotke i imaju više od 30 godina, najviše trude da doje svoju djecu.

Dugoročni cilj zdravstvenih radnika jeste da promoviraju dojenje kao najbolji način hranjenja bebe, pogotovo tokom prvih šest mjeseci života, te da stvore klimu u društvu koja će podržavati majke koje doje.

 

Alison Baum, iz Koalicije za unaprijeđenje dojenja (Breastfeeding Manifesto Coalition) rekla je: "Treba omogućiti ženama da se osjećaju sigurno i ugodno da doje svoje bebe kad god to smatraju potrebnim. Bebe žele jesti u različitim momentima i nikada ne znate kad će ponovo ogladnjeti. Dojenje je najprirodnija stvar na svijetu, a dokazi o njegovim koristima za zdravlje su mnogobrojni, stoga mi trebamo učiniti sve što je u našoj moći da pružimo podršku dojiljama."

 

Ona je naglasila da većina žena koje doje u javnost to rade diskretno, tako da niko ne primjeti. Ipak, ona kaže, dešava se da budu izbačene iz nekih kafića ili restorana zbog dojenja.

 

Izvor: BBC, juni 2007., www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava