English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeFebrilne konvulzije i epilepsija    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Febrilne konvulzije i kasniji rizik od epilepsije

Porodični slučajevi konvulzija, oštećenje mozga, kao i komplikacije prilikom poroda mogu uticati na dugoročni rizik od epilepsije nakon febrilnih konvulzija.

Autori studije evaluirali su vezu između febrilnih konvulzija i epilepsije u retroaktivnoj studiji 1.54 miliona osoba rođenih u Danskoj (1978-2002.), uključujući 49 857 osoba sa febrilnim konvulzijama i 16 481 osobe sa epilepsijom.

 Sve u svemu, za djecu sa febrilnim konvulzijama u odnosu na djecu bez takvih konvulzija, odnos stopa za epilepsiju iznosio je 5.43. Rizik je nastavljao biti visok tokom cijelog kasnijeg perioda posmatranja, ali je bio posebno visok kratko nakon prve epizode febrilnih konvulzija, posebno kod djece koja su ih iskusila ranije (<1 godine života) ili kasnije (>3 godine života).

Analizom stanja nakon 23 godine, utvrđena je sveukupna komulativna rasprostranjenost epilepsije nakon febrilnih konvulzija od 6.9%.

Može se zaključiti da su osobe sa febrilnim konvulzijama u anamnezi imale veću stopu rizika od epilesije i kasnije u životu, ali manje od 7% djece koja su imala febrilne konvulzije oboljelo je od epilesije tokom kasnije 23 godine života.

Rizik je bio veći za djecu koja su imala slučajeve epilepsije ili cerebralne paralize u porodici, ili čiji je Apgar skor 5 minuta nakon porođaja bio nizak.

Izvor: Američki žurnal epidemiologije (American Journal of Epidemiology, tom 165, broj 8, 15 april 2007., str. 911-918(8), http://www.ingentaconnect.com/content/oup/aje

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava