English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeFolna kiselina u trudnoći i ADHD kod djece    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Nedostatak folne kiseline u trudnoći i problemi u ponašanju kod djece

Niski nivoi folne kiseline tokom trudnoće dovedeni su u vezu sa većim rizikom od poremećaja nedostatka pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) kod djece između 7 i 9 godina starosti, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati podržavaju već dugo uvriježenu tvrdnju da količina folne kiseline kod trudnica utječe na razvoj nervnog sistema djeteta u utrobi.

Istraživači su, također, otkrili da su djeca majki sa niskim nivoima folne kiseline rođena sa značajno manjim obimom glave, što može ukazivati na sporiju stopu razvoja mozga prije rođenja.

Studija je objavljena u novembarskom izdanju medicinskog žurnala Journal of Child Psychology and Psychiatry.

“Rezultati naše studije podržavaju hipotezu da ishrana majke tokom trudnoće doprinosi razvoju pojedinca, te da nosi moguće posljedice na ponašanje djece kasnije u životu,” izjavio je autor studije Wolff Schlotz.

Ovi rezultati posebno su zabrinjavajući kada su u pitanju siromašnije porodice u kojima ishrana buduće majke ne predstavlja prioritet, te u kojima žene rjeđe uzimaju dodatke ishrani koji sadrže folnu kiselinu prije nego što zatrudne.

Aktuelne smjernice za žene koje planiraju trudnoću preporučuju da buduće majke uzimaju 400 mcg folne kiseline najmanje tri mjeseca prije začeća. Folna kiselina se u hrani prirodno nalazi u leći, grahu, grašku, tamnozelenom lisnatom povrću (brokula, kelj, špinat, blitva), citrusnom voću i njegovom soku.

IZVOR: HealthDay, novembar 2009., www.healthday.com 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava