English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeKontakt koža-na-kožu između oca i bebe    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Kontakt koža-na-kožu između oca i djeteta povoljno utiče na novorođenče

Prethodna istraživanja pokazala su da kontakt koža-na-kožu odmah nakon prirodnog poroda predstavlja najbolji oblik njege donešenog, zdravog novorođenčeta. Međutim, u slučajevima carskog reza, čak kad je majka budna i pod epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga.

Cilj ove studije stručnjaka sa Karolinska instituta u Štokholmu i Mälardalen univerziteta iz Västeråsa i Eskilstunae u Švedskoj bio je da uporedi uticaj kontakta koža-na-kožu na zdravo novorođenče koje plače prije hranjenja, u slučaju da je taj kontakt između oca i novorođenčeta, u odnosu na standardnu proceduru smiještanja bebe u krevetić tokom prva dva sata nakon poroda.

U studiji je učestvovalo 29 parova otac-beba: u jednoj grupi metodom slučajnog uzorka izabrani su parovi za izravni kontakt koža-na-kožu između oca i djeteta, a u drugoj grupi očevi su sjedili pored bebinog krevetića bez ostvarivanja fizičkog kontakta. Podaci su prikupljeni snimanjem plača djeteta i posmatranjem ponašanja djeteta tokom svakih 15 minuta.

Prvi rezultat studije ukazao je na pozitivan uticaj kontakta koža-na-kožu između oca i djeteta po pitanju plača novorođenčeta. Analiza snimaka plača pokazala je da su djeca koja bila u izravnom kontaktu sa ocem manje plakala unutar 15 minuta nakon što su stavljena izravno na prsa oca. Analiza je pokazala i razlike u sanjivosti u dvije grupe novorođenčadi. Naime, djeca na očevim prsima postala su pospana 60 minuta nakon rođenja, dok su djeca koja su bila smještena u krevetić tu fazu dostigla tek nakon 110 minuta. Potrebe za smirivanjem poput cuclanja ruku bile su češće u grupi djece koja su ležala u krevetićima.

Dakle, iz studije se može zaključiti da su novorođenčad iz grupe sa kontaktom koža-na-kožu prestala plakati, postala smirenija i pospanija ranije nego novorođenčad koja su boravila u krevetićima. Prema tome, otac može olakšati razvoj ponašanja bebe prije hranjenja u ovom važnom periodu života novorođečeta, te se treba smatrati primarnim njegovateljem djeteta tokom perioda razdvojenosti majke i djeteta nakon carskog reza.

Izvor: Birth 34:2 juni 2007. http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1523-536X.2007.00162.x

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava