English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeKućni test plodnosti    
 
Plodnost i začeće Minimize

Kućni test plodnosti za muškarce i žene

Prvi test za analizu prodnosti za muškarce i žene počeo se u ponedjeljak prodavati u SAD-u.

Test, pod nazivom “Fertell”, omogućava parovima da procijene ključne elemente muške i ženske plodnosti sa tačnošću od 95%, tvrdi proizvođač Genosis, Inc. Test se može kupiti u određenim apotekama, ali i preko interneta, rekla je kompanija.

Test za muškarce mjeri koncentraciju pokretnih spermatozoida, što je ključni pokazatelj zdravlja sperme. Rezultati tog testa mogu se očitati unutar 80 minuta.

Test za žene provjerava nivoe FSH hormona (hormon za stimuliranje folikula) u mokraći, i to treći dan menstrualnog ciklusa. FSH je ključni pokazatelj rezerve u jajnicima, što je mjera starosti jajnika i njihove sposobnosti da odgovore na hormon FSH i proizvedu jajašca radi oplodnje, izjavili su iz Genosisa.  Rezultati tog testa mogu se očitati nakon 30 minuta.

Izvor: Healthday   www.healthday.com

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava