English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeLijekovi i škodne hemikalije    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Prijevremeno rođene bebe sa lijekovima unose i štetne hemikalije

Prijevremeno rođene bebe izložene su aditivima u lijekovima (za poboljšanje okusa, apsorpcije, izgleda (vještačke boje) i produžavanje roka trajanja) koji mogu predstavljati rizik za moždana i plućna oštećenja.

Lijekovi u tečnom obliku često sadrže aditive od kojih su mnogi nepotrebni, a neki mogu biti i toksični za bebe čak i u malim količinama.

Dr. Hitesh C. Pandya sa univerziteta University of Leicester predvodio je istraživanje tokom kojeg su analizirani medicinski kartoni 38 prijevremeno rođenih beba u jednoj bolnici. Bebe su rođene u periodu između juna 2005. i jula 2006. godine, prije navršene 30 sedmice trudnoće i težile su manje od 1500 grama pri rođenju.

Tokom boravka u bolnici, sedam beba koje su imale hroničnu bolest pluća bile su izložene djelovanju više od 20 aditiva, uključujući etanol i propilen glikol, koji su povezani sa moždanim oštećenjima. Osim toga, bebe su također bile izložene visokim koncentracijama sorbitola. U nekim slučajevima, dati nivoi sorbitola bili su veći od preporučene maksimalne doze za odrasle.

Dr. Pandya je rekao da roditelji trebaju biti svjesni šta sve njihova djeca unose u organizam kroz lijekove, ali da i ne trebaju biti previše zabrinuti, pogotovo kada ne postoji alternativa datom lijeku. Cilj njihovog istraživanja je bio da potaknu zakonodavce i farmaceutske kuće da analiziraju potencijalnu štetnost svih sastojaka lijeka i da rade u pravcu iznalaženja boljih alternativa. Dr. Pandya je također istakao da je “važno naglasiti da tokom ove studije nije uspostavljena nikakva klinička veza između izloženosti aditivima i njihovih posljedica.”

IZVOR: Archives of Disease in Childhood-Fetal and Neonatal Edition, juli 2009., www.adc.bmj.com

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava