English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeMajke koje doje agresivnije se brane    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Majke koje doje su poput lavica!

Majke koje doje štite sebe i svoje bebe agresivnije u odnosu na majke koje hrane svoje dijete na flašicu ili žene bez djece, tvrde naučnici.

Studija 18 majki koje doje, 17 majki koje hrane bebu na flašicu i 20 žena koje nemaju djecu također je otkrila da je agresivnost kod dojilja povezana sa smanjenim krvnim pritiskom.


To ukazuje na činjenicu da dojenje pomaže da se umanji tipični stresni odgovor tijela na strah, što ženama daje više hrabrosti u slučaju da trebaju odbraniti sebe i svoje dijete, tvrde autori studije koja je objavljena u septembarskom izdanju časopisa Psychological Science.
 Majka i beba

 “Dojenje osigurava majkama određenu vrstu ublaživača mnogih stresnih faktora sa kojima se nove majke suočavaju, istovremeno dajući majkama dodatnu navalu hrabrosti u slučaju da se ukaže potreba da trebaju odbraniti sebe ili svoje dijete,” istakla je autorica studije Jennifer Hahn-Holbrook, sa Odsjeka za psihologiju pri univerzitetu University of California u Los Angelesu.

Međutim, ta agresivnost nije nekontrolisana.

“Dojilje neće izaći i upustiti se u kafanske tuče, ali ako neko zaprijeti njima ili njihovom djetetu, rezultati našeg istraživanja pokazuju da će se one vjerovatnije braniti na agresivniji način,” dodala je ona.

IZVOR: Psychological Sciencei HealthDay, septembar, 2011., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava