English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeNesuglasice između roditelja utiču na bebe    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Roditeljski sukobi “utiču na bebe”

Djeca mogu imati probleme sa spavanjem ako su im roditelji u nesretnom braku, pokazala je nova studija.

Problemi sa spavanjem utiču na razvoj mozga djeteta i povezani su sa drugim problemima kasnije tokom života.

Studija, objavljena u časopisu Child Development, analizirala je 357 usvojene djece i njihove porodice u SAD-u.
 

Britanski stručnjak istakao je da roditelji trebaju biti više svjesni stresa u svom životu i kako on utiče na njihovu djecu.

Roditelji su intervjuisani kada su im djeca imala 9 mjeseci, a onda opet kada su napunila 18 mjeseci života.

Svaki od roditelja ispunio je anketu čiji je cilj bio da ocijeni stanje njihove veze – da li im je posao stresan, da li nedovoljno vremena provode u druženju sa djecom dok su u kući, da li razmišljaju o razvodu?

Također su trebali navesti da li im djeca teško padaju u san i da li nemirno spavaju.

Zaključak studije bio je da “bračna nestabilnost predstavlja riziko faktor za pojavu problema sa spavanjem kod djece.”

Profesor Gordon Harold, sa univerziteta University of Leicester, i dio međunarodne istraživačke grupe, rekao je: “Redovan i miran san je od suštinske važnosti tokom ranog djetinjstva u cilju zdravog razvoja mozga i fizičkog razvoja.”

“Poremećen san može uticati na razvoj mozga i rezultirati ranim temperamentalnim problemima koji zatim mogu dovesti do kaskade problema: društvenih, problema ponašanja, akademskih problema.”

Studija je uključivala usvojenu djecu i tako je eliminisan bilo kakav mogući efekat gena koji je mogao dovesti do predispozicije i kod roditelja i kod djece prema anksioznosti.

Dr Jamie Houston, pedijatar u bolnici Lorn and Islands Hospital, Škotska, Velika Britanija, rekao je: “Roditelji trebaju biti svjesni stresnih faktora koji utiču na njih, te minimalizirati njihov uticaj na njihovu djecu.”

“Sve više studija pokazuje značaj ranog djetinjstva i činjenicu da se tada uspostavlja način funkcionisanja mozga – praveći time temelje za ostatak života.”

IZVOR: BBC NEWS, maj 2011., www.bbc.co.uk

 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava