English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeOdlaganje presijecanja pupčanika    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Odlaganje presijecanja pupčanika novorođenčeta

Umjesto toga, odlaganje presijecanja tokom tri minute može poboljšati zalihe željeza kod novorođenčeta.

 

Bebe rođene prije termina imale bi posebne koristi od odgađanja u slučajevima kada je to sigurno, stoji u medicinskom žurnalu British Medical Journal.

 

Stručnjaci savjetuju buduće majke da razmotre ovo pitanje sa svojim ljekarima i babicama. Rano prerezivanje pupčanika dio je smjernica za vođenje porođaja koje imaju za cilj spriječiti krvarenje kod majke odmah nakon poroda, te se praktikuje u većini slučajeva.

porođaj

Međutim, dr Andrew Weeks, profesor sa univerziteta University of Liverpool, rekao je da iako su neke smjernice izuzetno važne, ne postoje dokazi da pritezanje pupčanika odmah nakon poroda ima nekih koristi za majku.

Kada je u pitanju beba, dokazi pokazuju da kada se krv pusti da protiče kroz pupčanik još nekoliko minuta nakon poroda, zalihe željeza kod bebe se povećavaju.

 

U zemljama u razvoju, gdje anemija predstavlja veliki problem, sve se češće primjenjuje odlaganje presijecanja pupčanika, a Svjetska zdravstvena organizacija iz svojih smjernica izbrisala je preporuku ranog presijecanja.

 

Dr Weeks preporučuje da se prije presijecanja pupčanika kod zdravih beba pričeka tri minute, ali je naglasio da ovo pitanje može biti složenije kada su u pitanju bebe rođene prije termina i bebe rođene putem carskog reza koje bi imale upravo najviše koristi od odlaganja presijecanja.

 

"Kada su u pitanju te bebe, razumno bi bilo pričekati jednu minutu," dodao je on.

 

Ranije je postojao strah da odgađanje presijecanja pupčanika kod zdravih beba može povećati rizik od žutice, međutim, nedavna studija u SAD-u nije pokazala postojanje tog rizika.

 

Drugi stručnjaci priznaju da bi trebalo razmotriti mogućnosti promjene prakse prilikom porođaja, ali ističu da će uvijek postojati izuzeci kada bi odgađanje presijecanja pupčanika predstavljalo opasnost za novorođenče kojem je neophodna hitna medicinska pomoć.

Izvor: BBC, avgust 2007., www.bbc.co.uk

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava