English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeOmega-3 u trudnoći    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Omega-3 u trudnoći za pametnije dijete

Poznato je nekoliko ranijih studija koje su istraživale vezu između konzumiranja DHA (omega-3 esencijalne masne kiseline) tokom trudnoće i kognitivne funkcije kod djeteta, međutim, dosad nije analizirano konzumiranje DHA tokom trudnoće i sposobnost rješavanja problema kod djeteta u prvoj godini života.   

Cilj ove studije stručnjaka sa Univerziteta u Connecticutu i Državnog univerziteta u Louisiani, SAD, bio je da testira hipotezu da bebe čije su majke tokom trudnoće konzumirale funkcionalnu hranu koja sadrži DHA pokazuju bolje sposobnosti rješavanja problema i memoriju prepoznavanja nego bebe čije su majke tokom trudnoće konzumirale placebo.

Studija je uključivala 29 trudnica koje su podijeljene u dvije grupe, od kojih je jedna grupa uzimala hranu pojačanu sa DHA od 24 sedmice trudnoće do poroda. U devetom mjesecu života, djeca su prošla pet testova koji su provjeravali sposobnost pronalaska skrivene igračke i memoriju. 

Rezultati studije ukazali su na to da je konzumiranje DHA (omega-3 masnih kiselinama) imalo značajan uticaj na sposobnost rješavanja problemskih zadataka kod djece u 9 mjesecu života, ali nije bilo razlika između grupa kada je u pitanju memorija.

S obzirom na koristi koje omega-3 kiseline imaju na neurološki razvoj djeteta, trudnicama se savjetuje da u trudnoći i tokom dojenja konzumiraju 300mg DHA dnevno, međutim, neophodno je pažljivo odabrati izvore ili proizvode koji sadrže DHA. Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, sardina i tunjevine. Zbog opasnosti od zagađenosti određenih riba živom, trudnicama se savjetuje da izbjegavaju ribe poput morskog psa, sabljarke ili kraljevske skuše.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, juni 2007., http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/6/1572

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava