English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeParacetamol umanjuje djelotvornost vakcine    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Izbjegavati preventivno davanje paracetamola nakon vakcine

Preventivno davanje paracetamola protiv temperature bebama nakon imunizacije može umanjiti djelotvornost vakcine, smatraju naučnici.

Istraživanje koje je uključivalo 450 vakcinisanih beba pokazalo je da je davanje paracetamola tokom sljedećih 24 sata zaista pomoglo da se umanji tjelesna temperatura djeteta. Međutim, češki naučnici otkrili su i značajno manji odgovor organizma na vakcinu kada je djetetu davan paracetamol u poređenju na organizme beba koje nisu primile ovaj lijek.


Vođa studije, profesor Roman Prymula, rekao je da se paracetamol ponekad preventivno daje da bi se ublažio strah roditelja od visoke temperature kod djeteta nakon vakcinacije.

Međutim, studija, koja je uključivala vakcinacije i revakcinacije, pokazala je da ova praksa, ustvari, može uzrokovati više štete nego koristi.

Ovo je vjerovatno prvi put da je primijećen ovakav utjecaj paracetamola nakon imunizacije. Naučnici smatraju da je moguće da paracetamol remeti odgovor imunih ćelija na vakcinu.

“Klinički značaj ovih imunoloških rezultata je nejasan, te su potrebne dodatne procjene”, napisao je profesor Prymula.

„Ipak, preventivno davanje [paracetamola] nakon vakcinacije ne treba se više rutinski preporučivati bez pažljive procjene očekivanih koristi i rizika.”

IZVOR: BBC NEWS, oktobar 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8308786.stm

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava