English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebePosteljica vara imuni sistem majke    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Posteljica “vara” imuni sistem majke

 Tim sa univerziteta University of Reading otkrio je da tokom trudnoće posteljica (placenta) izbjegava napad imunog sistema majke tako što se ponaša kao parazit, naime, ona se koristi mehanizmom skrivanja veoma sličnim onom koji koriste parazitske gliste.

 

Stručnjaci se nadaju da će bolje razumijevanje funkcionisanja placente pomoći u tretiranju ponavljajućih pobačaja i potencijalno opasnog stanja poput preeklampsije.

 

Posteljica ima ključnu ulogu u trudnoći, djelujući kao veza između majke i fetusa, osiguravajući mu neophodne hranljive materije.

Međutim, pošto i posteljica i fetus imaju različitu genetsku građu u odnosu na majku, teoretski, postoji opasnost da budu napadnuti od strane njenog imunog sistema.

Trudnica pored prozora

 

Stručnjaci već znaju da posteljica luči protein neurokinin B koji se može naći u znatno višim nivoima kod majki kod kojih se razvila preeklampsija.

 

Tim sa Reading-a, koji je finansiralo Vijeće za medicinska istraživanja (Medical Research Council) težio je da ovo otkriće preobrazi u dijagnostičko sredstvo.

 

Međutim, oni su otkrili da placentalni oblik proteina nije reagirao na isti način kao oblik koji su koristili u laboratoriji. Dodatnim istraživanjem otkrili su da placentalni oblik neurokinina B sadrži molekuku fosfokolina (phosphocholine), koji parazitske gliste koriste da izbjegnu napad imunog sistema domaćina u kojem žive.

 

Vođa studije, profesor Phil Lowry je rakao: "Kada smo ovo otkrili, odmah smo počeli analizirati druge proteine u posteljici. I koliko smo do sada vidjeli, čini se da veliki broj proteina posjeduje ovu molekulu koja ih sakriva od imunog sistema majke.”

 

Profesor Lowry je zaključio da bi dizajniranje mehanizma koji bi učinio da ćelije postanu nevidljive za imuni sistem moglo dovesti do kreiranja lijekova za mnoge bolesti i stanja, pogotovo autoimuna oboljenja.

 

Izvor: BBC NEWS, novembar 2007., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7081298.stm

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava