English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebePušenje trudnica    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Pušenje u trudnoći umanjuje rast fetusa

Autori studije, Vincent Jaddoe, Bero Verburg, Albert Hofman i drugi, istraživali su veze između pušenja tokom trudnoće i različitih karakteristika rasta fetusa kod 7098 trudnica koje su učestvovale u studiji Generation R (u periodu 2002-2006.) u Rotterdamu, Holandija.

Pušenje trudnica procijenjeno je putem anketa koje su provedene na početku, sredini i kraju trudnoće. Karakteristike rasta fetusa koje su procjenjivane uključivale su obim glave, obim stomaka i dužinu butne kosti koji su mjereni kontinuirano od sredine do kraja trudnoće.

Pušenje tokom trudnoće dovedeno je u vezu sa smanjenim rastom obima glave (−0.56 mm/sedmica), obima stomaka (−0.58 mm/sedmica), i dužinu butne kosti (−0.19 mm/sedmica). Ovaj manji rast rezultirao je manjom dužinom butne kosti od sredine trudnoće (gestacijske dobi 18-24 sedmice) pa nadalje i manjim obimom glave i stomaka od visoke trudnoće (gestacijska dob ≥25 sedmica) pa nadalje.

Autori studije zaključili su da pušenje tokom trudnoće utiče na smanjenje rasta obima glave, obima stomaka i dužinu butne kosti. Veći uticaj na dužinu butne kosti najvjerovatnije pokazuje da pušenje tokom trudnoće prvenstveno negativno utiče na periferna tkiva.

Izvor: American Journal of Epidemiology, 15. maj 2007.    http://www.ingentaconnect.com/content/oup/aje
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava