English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeStreptokoki grupe B varaju imuni sistem    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Streptokoki grupe B varaju imuni sistem

Bakterijski patogen koji uzrokuje sepsu i meningitis kod novorođenčadi gasi funkciju imunih ćelija da bi osigurao preživljavanje, pokazala je nova studija.

Otkrića u vezi streptokoka grupe B (GBS) mogu pomoći u potrazi za novim vidovima liječenja infektivnih oboljenja koja se javljaju kod oko 3500 novorođenčadi u SAD-u svake godine, izjavili su istraživači na univerzitetu University of California, San Diego School of Medicine.

Oni su otkrili da GBS pogrešno navodi imuni sistem da smanji proizvodnju antibiotskih molekula.

"Otkrili smo da je bakterija evoluirala i koristi trik koji zovemo ‘molekularna mimikrija’. Poput vuka u ovcinom runu, GBS može ući u naša tijela a da pritom ne aktivira imune ćelije koje su normalno programirane da ubijaju strane uljeze,” rekao je dr. Victor Nizet, profesor pedijatrije i farmacije na univerzitetu UC San Diego.

Studija je objavljena 13. jula u internetskom izdanju časopisa Journal of Experimental Medicine.

Osim što uzrokuje infekcije kod novorođenčadi, GBS je doveden u vezu sa ozbiljnim infekcijama kod trudnica, odraslih dijabetičara i starijih osoba.

IZVOR: HealthDay, juli 2009., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava