English language
Savjeti i novosti o zdravljuTrudnoća i bebeUnos ribe i jabuka tokom trudnoće i astma    
 
Trudnoća i bebe Minimize

Jabuke i riba tokom trudnoće za prevenciju astme kod djeteta

Veze između majčinog unosa vitamina E, vitamina D i cinka tokom trudnoće, i astme, pištanja (wheezing-a) i ekcema kod njihove petogodišnje djece već su ranije primjećene. Stručnjaci sa Ultrecht univerziteta i Zavoda za javno zdravstvo u Holandiji, te Aberdeen univerziteta u Velikoj Britaniji proveli su novu studiju da bi istražili da li se konzumiranje specifične hrane tokom trudnoće može dovesti u vezu sa (ne)postojanjem astme i alergija kod djece.

Studija je započeta regrutovanjem žena tokom trudnoće, te je njihova ishrana ocijenjena uz pomoć ankete o učestalosti hrane (FFQ). Nakon 5 godina, procijenjeno je zdravlje njihove djece uz pomoć ankete o simptomima i FFQ-a. Grupe hrane od posebnog interesa bile su voće, povrće, voćni sokovi, proizvodi od integralnih žitarica, riba, mliječni proizvodi i masni namazi.

U studiji je učestvovalo 1253 petogodišnje djece, a podaci o ishrani njihovih majki tokom trudnoće prikupljeni su za njih 1212.  Nisu okrivene konzistente veze između majčinog unosa analizirane hrane i dječijeg respiratornog zdravlja osim u slučaju jabuka i ribe. U slučaju jabuka otkrivena je očita obrnuto proporcionalna veza između unosa jabuka i pištanja i dijagnosticiranja astme. Također, obrnuto proporcionalan odnos utvrđen je i između majčinog konzumiranja ribe i dječijeg ekcema potvrđenog od strane ljekara. 

Može se zaključiti da studija nije otkrila izravnu vezu između majčinskog unosa većine vrsta hrane tokom trudnoće i astme, respiratornih i alergijskih oboljenja kod petogodišnje djece, osim kada su u pitanju jabuke i riba. Dakle, konzumiranje jabuka i ribe tokom trudnoće može imati zaštitni uticaj na dijete, te spriječiti razvoj dječije astme i alergijskih oboljenja.

Izvor: Thorax, septembar 2007., http://thorax.bmj.com/cgi/content/abstract/62/9/772

 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava