English language
Savjeti i novosti o zdravljuVakcinacijaTuberkuloza    
 
Vakcinacija-imunizacija Minimize

Vakcinama preventabilne zarazne bolesti

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
prim. dr. med.mr.ph.sci. Adnan Bajraktarević, spec. pedijatar
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.


U drugoj polovini 20. vijeka zahvaljujući kampanji SZO o sveobuhvatnoj i kontinuiranoj vakcinaciji došlo je do eradikacije velikih boginja i značajnog smanjenja oboljevanja i umiranja od dječije paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja. Tendenca smanjivanja oboljevanja i umiranja od ospica, zaušnjaka i rubeole omogućena je uvođenjem nove trovalentne žive, atenuirane MRP vakcine. Početkom 90. godina 20. vijeka pojavljuje se se konjugirana vakcina protiv Haemophilus influenzae tipa b, što je znatno smanjilo učestalost oboljevanja i umiranja od upale mozga, upale grkljana i upale pluća.

Nesprovođenje programa proširene imunizacije SZO rezultira povećanjem učestalosti oboljevanja zaraznih bolesti do epidemijskih razmjera, ponovnim pojavljivanjem bolesti, koje su bile eradicirane ili eliminirane, što može rezultirati ozbiljnim komplikacijama ili smrtnim ishodom.

Prikazaćemo temeljne karakteristike zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Tuberkuloza (TBC)

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
prim. dr. med.mr.ph.sci. Adnan Bajraktarević, spec. pedijatar
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.


Tuberkuloza je globalan javnozdravstveni problem. Prema podacima SZO procjenjuje se da je 2015. bilo ~ 1 000 000 djece oboljelo od TBC-a, dok je u navedenom periodu 170 000 djece umrlo zbog TBC-a. Tuberkuloza je bakterijska infekcija uzrokovana s Mycobacterium tuberculosis, prenosi se kapljičnim putem a najčešće zahvaća pluća. Približno 1/3 svjetske populacije ima latentnu TBC, što znači da su pojedinci inficirani uzročnikom tuberkuloze, ali nemaju prisutne kliničke simptome. Osobe s latentnom tuberkulozom imaju vjerovatnoću, tokom života, za oboljevanje od aktivne TBC 5-10% , te su rezervoar budućih bolesnika. Između ostaloga, dojenčad i mala djeca i osobe s poremećajem imuniteta imaju veći rizik da latentna infekcija postane aktivna TBC.

Mycobaterium tuberculosis može se tokom trudnoće prenijeti s majke na plod (konatalna TBC). Kod konatalne TBC simptomi bolesti se pojavljuju u drugoj ili trećoj sedmici djetetova života, bolest ima visoku smrtnost, i nekada je teško dijagnosticirati jer podsjeća na sepsu, sifilis, toksoplazmozu, odnosno bolest uzrokovanu citomegalovirusom. U nadzoru konatalne TBC potrebno je pravovremeno - tokom trudnoće adekvatno procjeniti zdravstveno stanje majke odnosno isključiti postojanje TBC-a kod majke.

Bolesnik s TBC-om može mjesecima imati simptome (povišena temperatura, kašalj, gubitak tjelesne mase i noćno znojenje), što odlaže ranu dijagnozu, produžava liječenje i omogućava prenošenje uzročnika bolesti na zdravu osobu. BCG-vakcina ne može eliminirati TBC infekciju, te je potrebno pravovremeno otkriti izvore zaraze i liječiti osobe s latentnom TBC infekcijom.

SZO u zemljama visoke incidencije TBC-a preporučuje da se BCG-vakcina daje univerzalno, tj. vakcinišu se sva novorođenčad u rodilištu. BCG vakcina (tablica 3) se daje u prvim danima rođenja odnosno u prvom mogućem kontaktu s zdravstvenom službom do 5. godine djetetova života, ako djeca iz bilo kojih razloga nisu pravovremeno vakcinisana. Vidljiv ožiljak na mjestu date BCG vakcine znak je uspješnosti vakcinacije, a nije znak zaštite od TBC-a. Ako se ne vidi BCG ožiljak djecu je potrebno ponovno vakcinisati do 5. djetetove godine.

BCG vakcina ne štiti od uobičajene plućne forme tuberkuloze, ali SZO preporučuje primjenu BCG vakcine u zemljama visoke incidencije TBC-a jer ova vakcina značajno smanjuje broj smrtonosnih oblika TBC-a u djece, tj. TBC meningitisa i milijarne TBC.

Kao što je između ostaloga ranije napomenuto, BCG vakcina se ne daje tokom trudnoće, osobama koji imaju poremećaj imuniteta, primaju visoke doze kortikosteroida i citostatika, te ako je majka HIV pozitivna. BCG vakcina ne izaziva učestale ozbiljne nuspojave (tablica 1 i 2), a u <1:1000 vakcinisanih mogu se javiti opsežne lokalne ulcerozne promjene na mjestu date vakcine uz regionalni limfadenitis.

Cilj strategije SZO je da se u periodu 2015-2035. globalno smanji i smrtnost od TBC-a za 95% i pojava novih slučajeva za 90%.

Literatura
• Tešović G. Infekcijske bolesti. U: Mardešić D, ur. Osmo, prerađeno i dopunujeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 469-471.
• Richter D. Cijepljenje (aktivna imunizacija). U: Mardešić D,ur. Pedijatrija. Osmo, prerađeno i dopunjeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 560-562.
• WHO. Tuberculosis. Fact sheet. Oktobar 2016. Dostupno na: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/ (pristupljeno 14.3.2017.).
• WHO. Tuberculosis (TB). Childhood TB. 2017. Dostupno na: http://www.who.int/tb/areas-of-work/children/en/ (pristupljeno 14.3.2017 ).
• WHO. Weekly epidemiological record. BCG Vaccine. Januar 2004. Dostupno na: http://www.who.int/wer/2004/en/wer7904.pdf?ua=1 (pristupljeno 14.3.2017.).
• Centers for Disease Control and Prevention. Tuberculosis (TB). Basic TB Facts. Mart 2016. Dostupno na: https://www.cdc.gov/tb/topic/basics/default.htm (pristupljeno 14.3.2017.).

 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava