English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceČisti oksigen šteti mozgu    
 
Zdravlje porodice Minimize

Čisti kisik šteti mozgu

Decenijama, smjernice za medicinsku praksu u SAD-u preporučuju korištenje 100 postotnog kisika kao zlatnog standarda za oživljavanje pacijenta. Međutim, sve je veći broj dokaza da to može imati negativne posljedice po mozak čovjeka i po prvi put, studija UCLA univerziteta uz pomoć snimaka mozga otkrila je zašto. Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Public Library of Science (PLoS) Medicine od 22. maja. 

Istraživači su putem magnetne rezonance snimali mozgove 14 zdrave djece, starosne dobi od 8 do 15 godina, i pratili njihovo disanje i otkucaje srca dok su udisali 100 postotni kisik (oksigen) tokom dvije minute. Nakon što su pričekali osam minuta da se disanje djece vrati u normalu, naučnici su dodali 5 postotni karbon dioksid mješavini plinova i ponovili snimanje. 

Poređenje tih snimaka pokazalo je drastične razlike.

Koautor studije i istraživač u polju neurobiologije, Paul Macey, rekao je da je nakon udisanja čistog kisika, disanje kod djece postalo ubrzano, rezultirajući bržim gubljenjem karbon dioksida iz organizma što je dovelo do sužavanja krvnih sudova i spriječavanja dotoka kisika u mozak i srce.

A onda se na snimcima desilo nešto iznenađujuće – tri dijela mozga odjednom su postala aktivna: hipokampus koji reguliše krvni pritisak, girus cinguli (gyrus cinguli) koji reguliše osjećaj boli i krvni pritisak, i inzula koja kontroliše fizički i emocionalni stres. 

Sva ova aktivnost probudila je hipotalamus koji je odgovorio nizom štetnih reakcija i otpuštanjem velike količine hormona i neurotransmitera u krvotok, što može škoditi srcu i mozgu i što je upravo suprotno onome što želite postići kada oživljavate pacijenta.

Kada su djeca udisala mješavinu kisika i karbon dioksida, pretjerana aktivnost hipotalamusa više nije bila vidljiva na snimku magnetne rezonance. 

Na osnovu ovih rezultata, naučnici savjetuju zdravstvene radnike da dodaju karbon dioksid čistom kisiku koji koriste za oživljavanje pacijenta, posebno kada su u pitanju djeca i kada oživljavanje traje duže.

Umjesto da koriste čisti kisik, mnoge evropske bolnice danas oživljavaju pacijente uz pomoć sobnog zraka koji je mješavina nitrogena, kisika i karbon dioksida, ili sa mješavinom kisika i karbon dioksida.

Izvor: University of California Los Angeles (UCLA)  http://www.newsroom.ucla.edu/
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava