English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceŠećer u krvi i cimet    
 
Zdravlje porodice Minimize

Uticaj cimeta na smanjenje šećera u krvi

Ranije studije pacijenata sa dijabetesom tip 2 pokazale su da cimet smanjuje šećer u krvi tokom posta, kao i triacilglicerol, koncentracije lipoproteina niske gustoće i ukupnog holesterola.

Cilj ove studije koju su proveli stručnjaci iz Malmö univerzitetske bolnice Univerziteta u Lundu, Švedska, bio je da istraži uticaj cimeta na stopu gastričkog pražnjenja, glukozu u krvi nakon jela i osjećaj sitosti kod zdravih osoba.

Tokom studije, stopa gastričkog pražnjenja (GER) mjerenja je standardiziranom ultrazvučnom metodom. U studiji je učestvovalo 14 zdravih osoba kod kojih je utvrđeno da li nakon osmosatnog posta imaju normalne koncentracije glukoze (šećera) u krvi.

GER je računat kao procentualna promjena u poprečnom presjeku antralnog (izlaznog) dijela želuca 15–90 minuta nakon konzumiranja 300 g sutlije (pudinga od riže) (GER1) ili 300 g sutlije i 6 g cimeta (GER2).

Prosječna vrijednost GER1 bila je 37%, a GER2 34.5%. Dodavanjem cimeta u sutliju značajno se odgodilo gastričko pražnjenje i smanjio se glukozni odgovor nakon jela. Smanjenje šećera u krvi nakon jela bilo je puno očitije i izraženije od smanjenja stope gastričkog pražnjenja (GER). Uticaj cimeta na osjećaj sitosti nije bio značajan.

Iz rezultata studije može se zaključiti da unos 6 g cimeta sa sutlijom smanjuje nivo šećera u krvi nakon jela i odgađa gastričko pražnjenje bez uticaja na sitost. Smanjenje glukoznog odgovora nakon jela djelomično se može objasniti odgađanjem gastričkog pražnjenja.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, juni 2007, http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/6/1552

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava