English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceCrna riža jeftin izvor antioksidansa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Crna riža može biti jeftin izvor antioksidansa

Borovnice i kupine imaju visok sadržaj antioksidansa koji pomažu tijelu da se suprotstavi potencijalno opasnom procesu ćelijske oksidacije, međutim, naučnici tvrde da su pronašli jefitniji izvor antioksidansa za potrošače, a to je – crna riža.

“Samo jedna supena kašika mekinja crne riže sadrži više zdravih antioksidansa antocijanina nego što se nalazi u supenoj kašici borovnica, ali sa manje šećera i više dijetetskih vlakana i vitamina E,” istakao je koautor studije Zhimin Xu u izjavi za štampu.


Yali Shi
Autori studije istakli su da se mekinje crne riže mogu koristiti za poboljšavanje nutricionističkih karakteristika jutarnjih žitarica za doručaj, kolača, keksa i druge hrane.

Ona se, također, može dodavati u pića i može poslužiti kao boja za hranu, omogućavajuči proizvođačima prehrambenih proizvoda da izbjegnu vještačke boje za hranu. Autori studije pojasnili su da pigment ekstrakta crne riže varira od roza boje do crne.

Iako je smeđa riža vrsta riže koja se najviše proizvedi  širom svijeta, Xu je rekao da studija ukazuje na to da bi crna riža mogla biti zdravija od smeđe kada su u pitanju antioksidansi.

U Aziji, crna riža se najčešće koristi da ukrašavanje hrane poput tjestenine ili sušija.

Rezultati ove studije objavljeni su 26. avgusta 2010., na državnom sastanku Američkog hemijskog društva u Bostonu.

IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava