English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceCrni čaj protiv dijabetesa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Čaj bi mogao pomoći u borbi protiv dijabetesa

Pretpostavlja se da u Škotskoj više od 190,000 osoba boluje od dijabetesa koji nastaje kada tijelo prestane lučiti dovoljno inzulina.

 

Istraživači sa Dundee univerziteta u saradnji sa kolegama sa škotskog instituta Scottish Crop Research Institute, otkrili su da crni čaj ima potencijal za borbu protiv dijabetesa tipa 2, najčešćeg oblika ove bolesti.

 

Istraživači, koje je predvodio dr. Graham Rena, otkrili su da nekoliko sastojaka crnog čaja, poznatih kao teaflavini i tearubigini, imitiraju djelovanje inzulina na proteine poznate kao foxosi.

Zadatak naučnika je da sada pokušaju ovo otkriće pretočiti u nešto što može koristiti ljudskom zdravlju.

 

Međutim, naučnici ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja, jer je ovo istraživanje još u eksperimentalnoj fazi, te da se dijabetičari i dalje trebaju pridržavati lijekova koje su im propisali njihovi ljekari.

 

Rezultati istraživanja objavljeni su u posljednjem broju časopisa Aging Cell.

 

IZVOR: BBC NEWS, mart 2008., http://news.bbc.co.uk/ 


Pogledajte još:

 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava