English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceDeksametazon - liječenje bakterijskog meningitisa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Deksametazon koristan prilikom tretiranja bakterijskog meningitisa: studija

Danski naučnici utvrdili su da korištenje protivupalnog lijeka deksametazona zajedno sa antibioticima povećava šanse za preživljavanje osobe oboljele od bakterijskog meningitisa.

“Terapija deksametazonom umanjuje mortalitet od bakterijskog meningitisa za trećinu,” tvrdi vođa studije dr. Diederik van de Beek, klinički neurolog sa Akademskog medicinskog centra pri Amsterdamskom univerzitetu.

”A to je ogroman efekat”, dodao je on. “Obično, smrtnost u slučajevima bakterijskog meningitisa iznosi 30%; ako koristite deksametazon, ona opada na 20%.”

 bolesno-dijete

Izvještaj je objavljen 29. septembra na internetu i u štampanom izdanju časopisa Neurology.

Za studiju, tim van de Beeka prikupio je podatke o 357 osoba starijih od 16 godina koje su oboljele od bakterijskog meningitisa između 2006. i 2009. godine. Od ovih pacijenata, 84% dobilo je dozu deksametazona, kortikosteroida, prije započinjanja liječenja antibioticima.  

Naučnici su uporedili ishode ovih pacijenata sa 352 pacijenta oboljela od bakterijskog meningitisa između 1998. i 2002. godine, prije nego što je deksametazon rutinski davan u slučajevima infekcije. Među ovim pacijentima, samo 3% su dobili i deksametazon, istakli su naučnici.

Smrtni slučajevi kod pacijenata koji su dobili deksametazon u grupi 2006-2009. bili su za 10% manji nego u grupi iz ranijih godina. Osim toga, gubitak sluha je također bio za gotovo 10% manji nego u grupi iz ranijih godina, tvrde naučnici.   

“Ako primijenite ove rezultate na SAD, ako bi deksametazonom bili tretirani svi pacijenti sa bakterijskim meningitisom, svaki dan bi bio spašen jedan ljudski život,” rekao je van de Beek.

“Rezultati ove studije snažno podržavaju korištenje deksametazona u slučajevima pneumokoknog meningitisa i pružaju nadu u poboljšanje stope preživljavanja meningitisa, često smrtonosnog oboljenja,” rekao je Jeffrey Cirillo, profesor mikrobne i molekularne patogeneze pri fakultetu Texas A&M Health Science Center College of Medicine u SAD-u.

Od 2000. godine dostupna je vakcina protiv bakterijskog meningitisa. Prošlogodišnja studija pokazala je da je vakcina značajno smanjila broj slučajeva ovog oboljenja.

Sveukupno gledano, broj slučajeva bakterijskog meningitisa tokom tog perioda opao je za 30%, ali je učinak na najmlađe i najstarije bio još izraženiji: učestalost je opala za 64% kod djece mlađe od 2 godine, i za 54% kod pacijenata starijih od 65 godina, stoji u izvještaju objavljenom 15. januara 2009. godine u časopisu New England Journal of Medicine.

Vakcina, poznata pod nazivom Prevnar, a koju proizvodi firma Wyeth Pharmaceuticals, dio je standardnog programa preporučene vakcinacije u Sjedinjenim Američkim Državama za djecu starosne dobi od 2 do 23 mjeseca, kao i za djecu uzrasta od 24 do 59 mjeseci života, a koja su na visokom riziku od pneumokoknog oboljenja.

IZVOR: Healthday, septembar 2010., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava