English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceFizička vježba dobra je i za mozak    
 
Zdravlje porodice Minimize

Fizička aktivnost pomaže mozgu da se razvije i dobro funkcioniše

Nova analiza dostupnih podataka u ovom polju pokazala je da redovno fizičko vježbanje nije dobro samo za tijelo, već da može koristiti i umu.

Ljudski mozak ima koristi od redovne aerobne vježbe i vježbi za jačanje, otkrila je studija, međutim, naučnici su dodali da su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdio način na koji vježbanje utiče na strukturu i funkciju mozga.
 gimnastika

U njihovom izvještaju, objavljenom u internetskom izdanju časopisa Journal of Applied Physiology, naučnici predvođeni od strane Michelle W. Voss sa univerziteta University of Illinois u Urbana-Champaign, pregledali su 111 ranijih studija.

Revizija je otkrila da je aerobna vježba, posebno tokom djetinjstva, od ključnog značaja za razvoj kognitivnih sposobnosti koje zadržavaju svoj značaj tokom cijelog života. Stručnjaci već duže vrijeme znaju da je sjedalački način života povezan sa slabijim akademskim uspjehom. Isto tako, dokazano je da programi vježbanja poboljšavaju pamćenje, pažnju i vještinu donošenja odluka kod ljudi.

Autori studije dali su nekoliko mogućih razloga zašto bi vježbanje koristilo zdravlju mozga. Nakon što su analizirali prethodne studije na životinjama, naučnici smatraju da vježbanje može izmijeniti strukturu ljudskog mozga, podstičući rast novih nervnih ćelija i krvnih sudova. Fizička aktivnost, također, povećava proizvodnju određenih hemikalija u mozgu koje promoviraju rast i obnavljanje moždanih ćelija, rekli su naučnici.  

Međutim, dodali su i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se prostudirali pojedinačni efekti različitih tipova vježbi na zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti.

IZVOR: HealthDay i American Physiological Society, avgust 2011., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava