English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceFlaširani čajevi siromašni antioksidansima    
 
Zdravlje porodice Minimize

Komercijalni čajevi u flašama siromašni su antioksidansima

Ako očekujete da ćete imati neke koristi za zdravlje kada pijete komercijalne čajeve iz flaše, bićete razočarani.

Nova studija pokazala je da ovi sve popularniji napitci sadrže mnogo manje nivoe antioksidansa nazvane polifenolima, u poređenju na crni ili zeleni čaj koji možete pripremiti kod kuće.

Naučnici vjeruju da polifenoli imaju antikancerogena, protivupalna i antidijabetska svojstva.

“Potrošači veoma dobro shvataju koje koristi za njihovo zdravlje ima unos napitaka i drugih proizvoda od čaja,” istakao je u izjavi za štampu naučnik Shiming Li za udruženje American Chemical Society.

 

“Međutim, postoji ogromna razlika između percepcije da je konzumiranja čaja zdravo i postojećeg sadržaja zdravih sastojaka – polifenola – u flaširanom čaju. Naša analiza različitih proizvoda čaja pokazala je da je sadržaj polifenola izuzetno nizak.”

Ustvari, potrošači koji kupuju komercijalno pripremljene čajeve veoma vjerovatno troše novac na supstance koje su štetne za zdravlje poput šećera, kukuruznog sirupa bogatog fruktozom i zaslađivača, istakao je Li.

IZVOR: American Chemical Society, 22. avgust 2010., HealthDay, www.healthday.com

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava