English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceGromovi-mjere predostroznosti    
 
Zdravlje porodice Minimize

Mjere opreza tokom oluje

Dok uživate u dugim ljetnim danima, imajte na umu da je aktivnost gromova najviša tokom toplih ljetnih mjeseci. Zbog toga, kada primjetite da se oluja približava, uđite u kuću. Međutim, nemojte misliti da ste potpuno zaštićeni samo zato što niste vani.

“Sve više ljudi biva povrijeđeno u kući dok tokom oluje igraju PlayStation-a i drugih žičanih igrica, čak iako znaju da trebaju isključiti kompjuter iz utičnice da bi spriječili kvar,” rekla je dr. Mary Ann Cooper, šef programa za istraživanje povreda od groma na univerzitetu University of Illinois u Chicagu.

Dok ste u kući nemojte koristiti žičane telefone, kompjutere i video igrice. Bežični uređaji poput mobilnih telefona i iPod-a ne privlače gromove.

Ako niste u mogućnosti da uđete u kuću, sklonite se u auto, autobus ili kamion. Nikada se nemojte sklanjati pod drvo tokom oluje, savjetuje dr. Cooper.

Osim toga, nemojte odmah izlaziti vani kad vam se učini da je oluja prošla. “Pričekajte pola sata nakon što ste čuli posljednju grmljavinu ili vidjeli posljednji bljesak munje prije nego što nastavite sa aktivnostima van kuće ili započnete vožnju, “ dodala je dr. Cooper.

IZVOR: HealthDay, juli 2009., www.healthday.com

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava