English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceImunoterapija protiv polenske groznice    
 
Zdravlje porodice Minimize

Imunoterapija u vidu tableta smanjuje simptome polenske groznice

Tablete alergena trave, koje se rastapaju pod jezikom, mogu značajno umanjiti simptome polenske groznice i poboljšati kvalitet života kod osoba koje su alergične na polen trava, pokazali su rezultati trogodišnje studije.

 

Mnoge osobe koje boluju od polenske groznice, a čiji simptomi često uključuju vodenaste, svrbljive oči, kihanje i sekret iz nosa, i koji koriste antihistamine i nazalni steroidni sprej, i dalje se moraju nositi sa nekim preostalim simptomima alergije.

 

Imunoterapija, tokom koje se pacijentima postepeno daju sve veće doze supstance na koju su alergični, a za čime slijede manje doze tokom nekoliko godina, djelotvorna je za mnoge alergije i može čak dovesti i do remisije.  

Dr. Ronald Dahl iz bolnice Aarhus University Hospital u Danskoj i kolege izvjestili su da su tokom prve godine studije učesnici zapazili smanjenje simptoma za 30%, te smanjenje korištenja lijekova za 38%. Tokom druge godine studije, iako razlika između 2005. i 2006. godine nije bila statistički značajna, opisi simptoma kod pacijenata ukazuju da je djelovanje imunoterapije biilo jače tokom druge godine korištenja nego tokom prve, a istraživački tim je također primijetio trajne promjene u proteinima imunog sistema povezanih sa alergijom kod pacijenata koji su bili na imunotrerapiji.  

 

IZVOR: Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2008. http://www.jacionline.org/

 

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava