English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceIntenzivno vježbanje za bolje raspoloženje    
 
Zdravlje porodice Minimize

Da biste se osjećali bolje - vježbajte intenzivnije

Intenzivna fizička vježba u većoj mjeri poboljšava raspoloženje u odnosu na manje naporno vježbanje, pokazala je nova studija.

Britanski naučnici poredili su 11 osoba sa sjedalačkim načinom života tokom srednje intenzivne i intenzivne fizičke vježbe. Njihovo raspoloženje procijenjeno je prije, tokom, odmah nakon, te 20 minuta nakon vježbanja.

Raspoloženje učesnika bilo je negativnije tokom i odmah nakon izuzetno intenzivne vježbe, u poređenju na raspoloženje tokom manje naporne vježbe ili tokom mirovanja. Međutim, njihovo raspoloženje 20 minuta nakon intenzivnog vježbanja bilo je mnogo bolje u odnosu na raspoloženje prije započinjanja vježbe.

 

Do ovako izrazitog poboljšanja nije došlo kada su učesnici bili uključeni u vježbanje srednjeg intenziteta ili ako uopšte nisu vježbali.

“Rezultati ove studije imaju implikacije na preporučeni intenzitet vježbe koji je potreban da se proizvede “dobar osjećaj” koji se često može iskusiti nakon vježbanja,” stoji u izjavi za štampu dr. Nickolasa Smitha sa univerziteta Manchester Metropolitan University.

“Prisutne su također implikacije po pitanju toga kako će se osobe koje tek započinju vježbati osjećati tokom vježbanja ako im je za cilj da osjete poboljšanje raspoloženja nakon vježbanja,” dodao je on.

IZVOR: HealthDay, maj 2011., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava