English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceIshrana u siromašnim i bogatiijim porodicama    
 
Zdravlje porodice Minimize

Siromašni u Velikoj Britaniji ne jedu puno lošije od bogatijih

Vladina Agencija za standarde u ishrani (Food Standards Agency) u Velikoj Britaniji otkrila je da se, suprotno ustaljenom mišljenju, ishrana, pristup hrani i vještine kuhanja u siromašnijim porodicama ne razlikuju mnogo od istih u porodicama sa višim prihodima.   

Međutim, agencija je naglasila da je to dijelom uzrokovano činjenicom da se čitavo stanovništvo ne prehranjuje dovoljno zdravo.

Ranije je postojala zabrinutost da je ishrana u porodicama sa niskim prihodima izuzetno loša. 

Slaba ishrana može dovesti do hroničnih oboljenja poput srčanih oboljenja i raka, te doprinijeti gojaznosti.

Međutim, anketa provedena među 3500 osoba sa niskim prihodima pokazala je da se hrana koju oni konzumiraju, iako ne posebno zdrava, ne razlikuje puno od hrane opće populacije.

Područja ishrane koja su bila nešto lošija u anketi, a koja su uključivala najsiromašniji sloj ljudi, bila su po pitanju konzumiranja voća i povrća, kao i unosa zašećerenih napitaka.  

Otkriveno je da su stepeni gojaznosti među siromašnim veoma visoki - 62% muškaraca, 63% žena, 35% dječaka i 34% djevojčica su debeli ili gojazni – ali i to opet odražava trend debljanja u općoj populaciji.

Anketa je također pokazala visoke stope pušenja duhana i unosa alkoholnih pića, kao i neaktivnosti u odnosu na opću populaciju.

Rosemary Hignett, šef Odsjeka za prehranu u FSA rekla je: "Ohrabrujući rezultati ovog istraživanja govore da jaz između ishrane osoba sa niskim prihodima i ostatka populacije nije tako velik kako smo se ranije bojali...Međutim, loše vijesti su da ova grupa ljudi, kao i opća populacija, ne jede dovoljno zdravo. Male promjene u ishrani mogu značiti velike promjene za zdravlje čovjeka, stoga potičemo sve ljude da razmisle o hrani koju oni i njihove porodice jedu." 

Izvor: BBC, juli 2007., www.bbc.co.uk
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava