English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceIzvor novih antibiotika iz mozga žohara    
 
Zdravlje porodice Minimize

Mozak insekata može biti “izvor antibiotika” za borbu protiv rezistentnih bakterija

Za razliku od ranijih stavova da žohari predstavljaju samo opasnost po zdravlje čovjeka, sada se ispostavilo da mu upravo mogu koristiti - osiguravajući bogat izvor novih antibiotika.

Najnovija istraživanja mozga skakavaca i žohara otkrila su prisutnost brojnih hemijskih spojeva koji mogu uništiti bakterije poput MRSA.

Naučnici se nadaju da ti spojevi mogu postati moćno novo oružje za poboljšavanje arsenala antibiotika koji se koriste za liječenje ozbiljnih infekcija.

Rezultati istraživanja objavljeni su na sastanku Društva za opću mikrobiologiju (Society for General Microbiology).

Naučnici su otkrili devet različitih hemikalija u mozgu skakavaca i žohara, koje su sve imale antimikrobijalna svojstva dovoljno snažna da unište 90% MRSA (Staphylococcus aureus otporan na meticilin) dok istovremeno ne škode ćelijama ljudskog tkiva.

Žohari su poznati kao otporni insekti koji bez problema žive u prljavom okruženju.

“Oni moraju imati neku vrstu odbrane od mikroorganizama. Smatramo da njihov nervni sistem mora biti stalno branjen, jer ako se nervni sistem naruši, insekat umire. Međutim, oni mogu preživjeti oštećenja perifernih struktura,” izjavio je autor studije, Simon Lee, sa univerziteta Nottingham University, za BBC News.  

On se nada da bi se ovi spojevi mogli u budućnosti koristiti za tretiranje infekcija otpornih na mnoge lijekove poput E. Coli i MRSA.

Međutim, potrebne su godina testiranja djelotvornosti i sigurnosti, prije nego što i jedna od ovih komponenti može biti odobrena kao tržišni lijek.

IZVOR: BBC NEWS, septembar 2010., http://www.bbc.co.uk/news/health/

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava