English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceJabuke održavaju mišiće snažnim    
 
Porodica Minimize

Jabuke održavaju mišiće snažnim

Prirodni spoj otkriven u jabukama može pomoći u sprječavanju atrofije mišića do koje dolazi zbog starosti ili bolesti, pokazala je nova studija na miševima.

Dr. Christopher Adams sa univerziteta University of Iowa u Iowa City-u smatra da koristi proizilaze iz spoja koji se nalazi u kori jabuke, a koji se zove ursolična kiselina (ursolic acid).
 Jabuke

Adams i njegov tim naučnika identificirali su 63 gena koja se mijenjaju tokom posta i kod ljudi i kod miševa, i dodatnih 29 gena koji mijenjaju svoju ekspresiju u mišićima kod osoba koje poste i kod osoba sa povredama kičmene moždine. Naučnici su zatim analizirali 1300 malih molekula i fokusirali se na ursoličnu kiselinu kao spoj koji bi mogao spriječiti atrofiju mišića.

U sljedećoj fazi, naučnici su otkrili da ursolična kiselina može zaista spriječiti atrofiju mišića kod miševa koji nisu imali pristup hrani. Oni su također otkrili da se dodavanjem ursolične kiseline u prehranu normalnih miševa tokom nekoliko sedmica pokrenuo rast mišićne mase.

Osim toga, miševi koji su dobivali ursoličnu kiselinu postali su mršaviji i imali su manje nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi, otkrili su naučnici.

“Ursolična kiselina je interesantan prirodni spoj,” istakao je Adams. “Ona čini dio normalne ishrane pojedinca kao komponenta kore jabuke. Od davnina se govorilo da jabuka dnevno drži doktora daleko....osobe koje se hrane brzom hranom nemaju ovih koristi.”

Međutim, još je potrebno vidjeti da li će se rezultati studije koja je provedena na miševima potvrditi i u studiji koja će uključivati ljude, i da li bi količina ursolične kiselina koja bi se unosila u organizam kao dio normalne prehrane uspješno sprječavala atrofiju mišića kod ljudi.

U međuvremenu, preporučuje se konzumiranje neprskanih, organskih jabuka s obzirom da se u kori jabuke mogu nalaziti mnogobrojni pesticidi.

IZVOR: Cell Metabolism, saopštenje za štampu, juni 2011., http://www.cell.com/cell-metabolism/
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava