English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceKako spriječiti ujed psa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Kako spriječiti ujed psa

Svake godine psi ujedu oko 4,7 miliona osoba u SAD-u, međutim, stručnjaci smatraju da bi edukacijom i pravilnim dresiranjem i kontrolom pasa bilo moguće spriječiti mnoge od ovih napada.

S obzirom da liječe žrtve ujeda pasa, plastični hirurzi iz prve ruke mogu posvjedočiti kako strašne ove povrede mogu biti.

“Nažalost, većina rekonstruktivnih operacija u cilju tretiranja ujeda psa vrše se kod djece,” izjavio je dr. Phillip Haeck u izjavi za štampu Američke pedijatrijske akademije. “Djecu psi često ujedu za lice, što može rezultirati teškim povredama, infekcijom i trajnim ožiljcima”.
 pas

Djeca su na triput većem riziku od ujeda psa u odnosu na odrasle osobe.

Neki od načina na koje možete zaštititi sebe i svoju porodicu od ujeda psa su sljedeći:

  • Bebe i mala djeca trebaju uvijek biti pod nadzorom i nikada ne trebaju biti ostavljeni sami s psom.
  • Podučite djecu kako da upitaju vlasnika psa za dozvolu prije nego što pomaze bilo kojeg psa.
  • Prije nego što dodirnete nepoznatog psa, prvo dopustite da vas ili vaše dijete pas onjuši. Psa pogladite nježno, izbjegavajući lice i rep.
  • Ako pas spava, jede ili brine o štencima, ostavite ga na miru.
  • Kada prolazite pored psa hodajte mirno – nemojte trčati.
  • Ako se nađete u situaciji u kojoj osjetite da vam neki pas predstavlja prijetnju, obavezno ostanite mirni, izbjegavajte kontakt očima sa psom i stojte ne mjestu ili se polagano povlačite unatrag sve dok se pas ne udalji.
  • Osoba koju neprijateljski nastrojen pas obori na tlo treba se sklupčati i zaštititi lice koristeći ruke i šake.
IZVOR: American Academy of Pediatrics; HealthDay, maj 2011., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava