English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceKorištenje droga u Americi    
 
Zdravlje porodice Minimize

Više od 10% odraslih osoba u Americi zloupotrebljava droge u nekom periodu svog života

Tokom istraživanja koje je trajalo 12 mjeseci i koje je uključivalo 43 093 odraslih osoba analizirano je njihovo korištenje različitih droga, uključujući sedative, alkohol, opijate, marihuanu, kokain, sredstva za smirenje, i drugo. Tokom istraživanja bilježena je i učestalost mentalnih poremećaja uključujući depresiju, opsesivne poremećaje, anksioznost itd.

Istraživanjem je utvrđeno da oko 10% Amerikanaca u nekom periodu svog života zloupotrebljava različite droge, dok oko 2,6% njih postanu ovisnici.

Utvrđeno je, također, da je ovisnost češća kod muškaraca, samaca i siromašnijih pojedinaca, te da postojanje određenog mentalnog oboljenja, pogotovo bipolarnog poremećaja (manične depresije) i antidruštvene ličnosti, predstavlja faktor rizika kada je u pitanju zloupotreba droga.

Istraživači su naglasili da ovisnici postaju sve mlađi (obično od 20 godine života), te da mali broj njih dobije pomoć stručnjaka radi liječenja od ovisnosti.

Također je istaknuto da se ovisnici o drogama obraćaju za pomoć ljekarima porodične medicine/opće prakse u istoj mjeri kao i udruženjima za liječenje ovisnosti, što ukazuje na izrazito veliki značaj porodičnog ljekara u prepoznavanju i pružanju pomoći ovisnicima.

Studija je objavljena u majskom izdanju Arhiva opće psihijatrije (Archives of General Psychiatry).

Izvor: Archives of General Psychiatry,  http://archpsyc.ama-assn.org

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava