English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceKoristi mediteranske ishrane    
 
Zdravlje porodice Minimize

Maslinovo ulje je najvjerovatnije ključ koristi mediteranske prehrane

Nova studija pokazala je da povoljan uticaj mediteranske ishrane na srce vjerovatno ima veze sa komponentama maslinovog ulja koje suzbijaju gene koji doprinose upali.

“Ovi rezultati osnažuju vezu između upale, gojaznosti i ishrane, te pružaju dokaze na najosnovnijem nivou zdravih efekata koji proističu iz konzumiranja maslinovog ulja kod ljudi,” istakao je vođa studije Francisco Perez-Jimenez sa univerziteta University of Cordoba u Španiji, u časopisu BMC Genomics. Studija je objavljena na internetu 19. aprila.

Perez-Jimenez i njegove kolege proučavali su kako je ishrana bogata tzv. fenolnim spojevima – koji se nalaze u maslinovom ulju, pogotovo u ekstra-djevičanskom – uticala na ekspresiju gena kod 20 osoba sa čestim stanjem poznatim kao metabolički sindrom, koji kod oboljelih povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tip 2.

IZVOR: BioMed Central, 19. april 2010.,  www.biomedcentral.com/

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava