English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceLajmska bolest    
 
Zdravlje porodice Minimize

Lajmska bolest 

Lajmska bolest (Lyme borreliosis) je infekcija prouzrokovana jednom vrstom bakterije koja se zove spiroheta. Ova bakterija, Borrelia burgdorferi, prenosi se ugrizom zaraženog krpelja. To je najčešće oboljenje koje prenose krpelji u Evropi i u Sjevernoj Americi.

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu niza simptoma, fizičkog pregleda, testova krvi i mogućnosti dolaska u dodir sa zaraženim krpeljima.
krpelj

U izdanju Žurnala Američkog medicinskog udruženja (Journal of the American Medical Association –JAMA) od 20. juna 2007. godine nalazi se članak u kojem se razmatra mogućnost da osip pod imenom erythema migrans predstavlja klinički znak koji je konzistentan sa dijagnozom rane Lajmske bolesti i drugih oboljenja koje prenose krpelji (dostupan na adresi: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/297/23/2617).

SIMPTOMI

Erythema migrans
  • Erythema migrans - kod oko 70% do 80% inficiranih osoba razviti će se crveni osip oko mjesta ujeda krpelja. Tokom nekoliko dana ili sedmica, osip će se širiti, dok će središnji dio blijedjeti, te će tako poprimati izgled prstena. Rijetko, osip može svrbiti ili peći.  

(slika:Centers for Disease Control and Prevention)

  • Artritis—kod oko 60% neliječenih osoba vremenom će se razviti artritis. Zglobovi postaju otečeni i bolni, te svakodnevne aktivnosti postaju naporne.
  • Neurološki simptomi—širenje Lajmske bolesti na nervni sistem može uzrokovati oblik paralize mišića lica ili oblik meningitisa. Kasniji neurološki simptomi mogu uključivati slabije pamćenje, nemogućnost koncentracije, slabost u mišićima sa bockanjem i trnjenjem u rukama i nogama.
  • Drugi simptomi – manje česti simptomi uključuju upalu oka (crvenilo i oticanje), umor, poremećaje spavanja, ukočen vrat, temperaturu i bolove u tijelu.

LIJEČENJE

Nakon što se uspostavi dijagnoza, Lajmska bolest liječi se antibioticima. Nesteroidni protivupalni lijekovi poput aspirina i ibuprofena korisni su za temperaturu i simptome artritisa.

PREVENCIJA 

Najbolji način da spriječite Lajmsku bolest jeste da spriječite ujed krpelja:

  • Oblačite odjeću koja vas štiti—majice sa dugim rukavima i duge hlače.
  • Koristite sredstva za odbijanje insekata koja sadrže DEET ili permetrin.
  • U proljeće razmislite o korištenju sredstava za ubijanje krpelja u vašoj bašti.
  • Svaki put kad se vratite iz zelenila detaljno provjerite svoju kožu, kožu svoje djece i kožu kućnih ljubimaca radi krpelja. Mala je vjerovatnoća da ćete oboljeti od Lajmske bolesti ako je krpelj zakačen za kožu manje od 24 do 48 sati.   
  • Tokom proljeća i ljeta izbjegavajte boravak u šumama i poljima gdje ima divljači.

PRAVILNO OTKLANJANJE KRPELJA

1. Uz pomoć tanke pincete uhvatite krpelja što je moguće bliže koži.

2. Nježno izvucite krpelja za rilice na glavi. U slučaju da se rilice otkinu i ostanu u koži, izvucite ih pincetom.

3. Operite ruke i mjesto ujeda sapunom i vodom.

Izvor: The Journal of the American Medical Association, Patient Page  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/297/23/2664

 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava