English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceMP3 plejeri i oluje    
 
Zdravlje porodice Minimize

Nemojte slušati mobilne muzičke plejere tokom oluje

 

Ljekari Eric J Heffernan, Peter L Munk i Luck J Louis iz opće bolnice Vancouver General Hospital u Vankuveru u Kanadi, u svom pismu medicinskom žurnalu New England Journal of Medicine upozorili su da osobe koje slušaju mobilne muzičke plejere poput iPod-a tokom oluje rizikuju ozbiljne posljedice po zdravlje u slučaju da ih udari grom.

 

Oni su opisali slučaj muškarca koji je džogirajući tokom oluje i slušajući iPod zadobio teške opekotine i oštećenje sluha nakon udara groma.  

  

 

 


Oni smatraju da sami elektronski uređaji ne privlače munje, ali da je kombinacija znoja i slušalica usmjerila i provela struju kroz glavu čovjeka. Muškarac je zadobio opekotine duž torza gdje su se nalazile žice od slušalica, slomljenu vilicu i puknute ušne bubnjiće.

 

Do sada je zabilježeno još nekoliko sličnih slučajeva.

 

Izvor: BBC, juli 2007., www.bbc.co.uk  

 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava