English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceMajke pušači    
 
Zdravlje porodice Minimize

Djeca mole majke da prestanu pušiti

Anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da je gotovo polovina djece majki pušača, zamolila svoje majke da prestanu pušiti.

Anketiranje 500 majki koje puše otkrila je se dvije trećine osjećaju krivima što na cigarete troše novac koji bi mogao koristiti njihovoj djeci.

I gotovo sve žene rekle su da su zabrinute kada je u pitanju uticaj njihovog pušenja na zdravlje djece.

Osim rizika po zdravlje srca i pluća sa kojim se susreću i muškarci pušači, žene pušači imaju i veći rizik od raka grlića maternice, osteoporoze i niza problema povezanih sa zdravljem reproduktivnih organa.   

Ruth Bosworth iz Quit-a, nezavisne udruge za prestajanje pušenja, rekla je: "Ovo istraživanje ukazuje na to da žene nenamjerno svoju ovisnost o nikotinu stavljaju ispred zdravlja svoje djece.

Pušači žrtvuju vlastito zdravlje, a u slučaju majki, i zdravlje svoje djece."

Dvadeset i pet procenata pušača reklo je da je spremno prestati pušiti kada 1. jula ove godine u Engleskoj na snagu dođe zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Ako svi oni u tome uspiju, moglo bi biti spriječeno oko 1.25 miliona preranih smrti, rekli su organizatori Dana Bez Cigara (No Smoking Day), pošto jedan od dva pušača umre prije vremena.

Niz mjera, uključujući pomoć stručnjaka i terapiju za nadomjestak nikotina, na raspolaganju su onim osobama koje žele prestati pušiti.

Osim toga, istraživači sa Exeter univerziteta rekli su da kratki periodi vježbanja mogu pomoći tim osobama da se odbrane od iskušenja da zapale cigaretu.

IZVOR: BBC, www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava