English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceMed-izvor antioksidansa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Med – izvor antioksidansa

Ako tražite najbolji med, onda odaberite tamniju varijantu koju proizvode pčele iz sakupljenog šećernog soka koji insekti ostavljaju na biljkama, što je inače poznato kao medna rosa.

Prema najnovijoj studiji španskih vrsta meda, med od medne rose ima više nivoe antioksidansa koji pomažu u borbi protiv bolesti, od meda koje pčele prave iz nektara.

Međutim, stručnjaci tvrde da su sve vrste meda, bez obzira na porijeklo, dobre za čovjeka.

"Pored svoje vrijednosti zaslađivača, dokazano je da med ima djelotvorna antioksidantska i antibakterijska svojstva," izjavila je koatuorica studije Rosa Ana Perez, istraživač sa instituta Instituto Madrileno de Investigacion y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario u Madridu.

U posljednje vrijeme, med je postao popularan kao zdrava hrana, posebno u svjetlu istraživanja koja ukazuju na njegovu moć u borbi protiv mikroba i bogatstvo antioksidansima, hemijskim supstancama koje spriječavaju oštećivanje ćelija koje uzrokuju molekule po imenom slobodni radikali.

U novoj studiji, istraživači su proučavali 36 vrsta španskog meda iz dvije grupe – med koji pčele prave od nektara iz cvijeća, i med koji prave od slatke, ljepljive supstance koju luče insekti poput Aphidoidea, a koji se hrane biljkama.

Med od medne rose proizvodi se samo u nekim dijelovima svijeta i smatra se delikatesom.

Istraživači su izvršili testiranja meda, a svoje rezultate objavili su u februarskom izdanju Žurnala nauke o hrani i poljoprivredi (Journal of the Science of Food and Agriculture).

U skladu sa rezultatima, med od medne rose općenito ima veće nivoe antioksidansa. Istraživači, također, navode da su vrste španskog meda proizvedene od medne rose obično tamnije i kiselije od meda iz nektara.

Naučnica Perez smatra da odgovarajuća bogata prehrana puna antioksidansa može spriječiti određene bolesti, ali da potrošači meda trebaju biti pažljivi, jer je med, također, pun karbohidrata – oko 80 % čini ga šećer – te da ga “treba inkorporirati u ishranu na uravnotežen način, i kvantitativno, i u odnosu na druge sastojke u hrani”.

IZVOR: HealthDay, www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava