English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceNedozvoljene supstance u multivitaminima    
 
Zdravlje porodice Minimize

Testiranja otkrila olovo u vitaminskim dodacima, kao i druge probleme

Od 21 multivitaminskih preparata za odrasle i djecu koji su nasumice odabrani i testirani od strane ConsumerLab.com laboratorija, problemi su pronađeni u više od polovine proizvoda – uključujući visoke nivoe olova, ili previše ili premalo određenog sastojka.

Samo 10 od 21 proizvoda koji su testirani, zadovoljili su svoje standarde i druge standarde kvaliteta, izjavili su iz ConsumerLab.com.

Kompanija, čije je sjedište u White Plains, New York, privatna je kompanija i nudi informacije za potrošače i nezavisne procjene proizvoda koji utiču na zdravlje i prehranu. Kompanija tvrdi da nije u vlasništvu, niti da ima bilo kakav finansijski interes u kompanijama koje proizvode, distribuiraju ili prodaju potrošačku robu.

U telefonskom intervjuu za Reuters Health, Dr. Tod Cooperman, predsjednik ConsumerLab.com, rekao je da najozbiljniji problem predstavlja jedan multivitamin za žene koji sadrži 15.3 mikrograma olova u dnevnoj dozi. To je više od 10 puta od dozvoljene količine olova bez natpisa upozorenja u saveznoj državi Kaliforniji, jedinoj državi koja regulira nivoe olova u dodacima prehrani.

Drugo “zabrinjavajuće otkriće”, rekao je Cooperman,bio je multivitamin za djecu koji sadrži 216 procenata navedene količine vitamina A – količinu koja je izrazito iznad “gornje granice preporučenog unosa za djecu od 9 godina života”, rekao je Cooperman. "Djeca definitivno trebaju izbjegavati unos tolike količine vitamina A u formi retinola" rekao je on.

"Problemi sa rastvaranjem uočeni su kod nekoliko proizvoda koji nisu dobro otpuštali svoje sastojke," rekao je Cooperman. Ovakvi proizvodi prolaze kroz organizam, a da ne budu dovoljno iskorišteni.

Čitav izvještaj možete naći na adresi www.consumerlab.com/results/multivit.asp.

Prema Coopermanu trebamo slijediti sljedeći princip: "Ako smatrate da Vam prehrana nije dovoljno uravnotežena, multivitaminski dodatak može pomoći, međutim, dobro pazite prilikom odabira proizvoda, i birajte dodatke koji sadrže omjer koji odgovara Vašem organizmu."

IZVOR: Reuters Health, www.reutershealth.com

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava