English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceNova teorija o Downovom sindromu    
 
Zdravlje porodice Minimize

Nova teorija o Downovom sindromu

Novo istraživanje pokazalo je da manjak bjelančevina u mozgu, a ne veći broj gena ili bjelančevina, kako je prethodno smatrano, može objasniti simptome Downovog sindroma.

Naučnici su otkrili da i ljudi i miševi sa Downovim sindromom imaju manje nivoe specifične bjelančevine u mozgu u odnosu na one koji nemaju ovo stanje. Međutim, eksperimentalni lijek je uspješno vratio nivoe ove bjelančevine na normalne u mozgu miševa.

“Govorimo o ideji koja mijenja paradigmu u pravcu da bismo možda trebali obratiti pažnju na nedovoljno izražene bjelančevine, a ne pretjerano izražene bjelančevine kod Downovog sindroma,” naveo je autor studije Terry Elton, profesor farmakologije na univerzitetu Ohio State University. “To zajednici oboljelih od Downovog sindroma nudi potencijal za istraživanje najmanje pet novih terapeutskih mogućnosti.”

Procjenjuje se da 13 od 10,000 beba rođenih u SAD-u boluju od Downovog sindroma. Osobe sa ovim sindromom mogu se suočavati sa kognitivnim problemima, poteškoćama sa fizičkom koordinacijom i otežanim razvojem govora. Mnoge se, također, rađaju sa kongenitalnim srčanim manama.

Sa eksperimentalnim lijekom “pokazali smo da možemo ispraviti abnormalnost nivoa bjelančevine kod miševa koji imaju oznake Downovog sindroma. Međutim, mi nismo u stanju izliječiti patologiju koja se već desila,” rekao je Elton. „Ovo je početna tačka, ali čini se da imamo nove terapeutske mogućnosti da istražimo.”

Studija je nedavno objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry.

IZVOR: Ohio State University, 23. mart, 2010., www.osu.edu

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava