English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodicePotapanje krompira smanjuje udio akrilamida    
 
Zdravlje porodice Minimize

Potapanje krompira prije prženja smanjuje udio kancerogene materije

Nova britanska studija pokazala je da potapanje krompira u vodi prije prženja umanjuje udio kancerogene materije akrilamida.

 

Akrilamid nastaje kada se hrana bogata škrobom priprema pri visokim temperaturama, poput prženja, pečenja, ili roštiljanja. Neke studije pokazale su da je akrilamid, koji se može naći u mnogobrojnim vrstama hrane, potencijalno opasan po zdravlje i da može uzrokovati rak kod životinja. 

 

Tokom ovog istraživanja, naučnici su pokušali tri različita pristupa: ispiranje svježeg krompira za pomfrit u vodi, njegovo potapanje u vodi tokom 30 minuta, i potapanje tokom 2 sata.

Na te načine smanjeni su nivoi akrilamida do 23%, 38%, odnosno 48%, ali samo ako je pomfrit pržen do svijetle boje.

Nije jasno da li bi se isto smanjenje udjela akrilamida postiglo ako bi se isti krompir pržio do tamno smeđe boje, rekli su naučnici.

 

Studija je objavljena u aktuelnom broju žurnala Journal of the Science of Food and Agriculture.

 

IZVOR: Healthday, mart 2008., www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava