English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceProtein u urinu za otkrivanje upale apendiksa    
 
Zdravlje porodice Minimize

Korak bliže razvoju testa za otkrivanje upale slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva može biti opasna po život bez hitne operacije, ali dijagnosticiranje može biti komplicirano posebno kod mladih ljudi. Međutim, tim iz dječije bolnice u Bostonu (Children's Hospital Boston) otkrio je bjelančevinu u urinu koja može biti znak ovog upalnog stanja.

Jednostavniji način da se otkrije upala slijepog crijeva predstavljao bi veliko otkriće, jer bi se tako umanjio rizik od ozbiljnih komplikacija u slučaju da se upala na vrijeme ne otkrije, kao i i rizik od nepotrebne operacije u slučaju pogrešne dijagnoze.

Bez obzira na poboljšanja u tehnologiji snimanja, najnoviji podaci govore da za čak 30% djece koja budu podvrgnuta operaciji slijepog crijeva operacija nije bila neophodna, dok je kod čak 45% osoba kojima je dijagnosticirana upala slijepog crijeva već došlo do njegovog pucanja.

Bostonski tim koristio je tehniku poznatu kao masovna spektrometrija radi analiziranja 12 uzoraka urina djece. Oni su identificirali 57 spojeva koji su povezani sa odgovorom imunog sistema i upalom, a koji mogu biti znak upale slijepog crijeva.

UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

  • Upala male kesice povezane sa debelim crijevom
  • Može biti uzrokovana infekcijom ili obstrukcijom – ali u mnogim slučajevima uzrok ostaje nepoznat
  • Smatra se hitnim medicinskim stanjem jer pucanje slijepog crijeva može dovesti do ozbiljnih komplikacija opasnih po život, kao što je, recimo, sepsa

Dodatni testovi izvršeni na 67 djece koji su primljeni u bolnicu zbog sumnje na upalu slijepog crijeva suzili su broj spojeva na sedam mogućih.

Najvjerovatniji kandidat je protein nazvan “alfa-2-glikoprotein bogat leucinom” (leucine-rich alpha-2-glycoprotein – LRG).

Istraživači su otkrili da su nivoi LRG-a bili značajno povišeni kod osoba sa upalom slijepog crijeva – čak i kada se upala nije mogla vidjeti na snimcima. Oni su, također, otkrili da što je upala bila jača, to su bili i viši nivoi LRG-a.

Istraživači su priznali da masovna spektrometrija nije test koji se redovno radi u bolnicama, međutim, oni vjeruju da bi bilo moguće razviti brzi test za otkrivanje ovog proteina u urinu.

Istraživač dr. Richard Bachur je izjavio: "Najnoviji napreci u dijagnostici fokusirali su se na savremene radiološke procedure[…], međutim, one nisu prisutne širom svijeta i stoga može doći do odgađanja dijagnoze. Iako su ovi napreci poboljšali dijagnozu i umanjili komplikacije od upale slijepog crijeva, snimanje CT-om može djecu izložiti bespotrebnom zračenju koje može povećati rizik od obolijevanja od raka tokom života.”

Geoffrey Glazer, hirurg iz londonske bolnice Wellington Hospital potvrdio je da dijagnosticiranje upale slijepog crijeva može predstavljati veliki izazov posebno zbog toga što to stanje često liči na druga upalna stanja poput divertikulitisa. Međutim, on je napomenuo da su potrebna dodatna istraživanja i rad da bi se utvrdilo da li LRG predstavlja pouzdan marker i kod odraslih osoba a ne samo kod djece, te da li je LRG specifičan samo kada je u pitanju upala slijepog crijeva a ne neki drugi sličan zdravstveni problem.

IZVOR: BBC NEWS, juni 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8112324.stm
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava