English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceRedovno vježbanje štiti od migrene    
 
Porodica Minimize

Redovno vježbanje štiti od napada migrene

Vježbanje može spriječiti napade migrene dovoljno dobro kao lijekovi i tehnike relaksacije, pokazala je nova studija iz Švedske.

“Naš zaključak jeste da vježbanje može poslužiti kao alternativa relaksaciji i topiramatu (lijeku za migrenu) kada je u pitanju prevencija napada migrene, te je posebno odgovarajuće za pacijente koji ne žele ili ne smiju uzimati preventivne lijekove,” istakla je autorica studije Emma Varkey, psihoterapeut i doktorant na univerzitetu University of Gothenburg
Fitness

Tokom studije, Varkey i kolege evaluirali su 91 pacijenta sa migrenom tokom tromjesečnog perioda.  Trećina pacijenata je vježbala 40 minuta tri puta sedmično. Druga trećina učestvovala je u tehnikama relaksacije, dok je trećoj grupi propisan lijek topiramat. Naučnici su također kontaktirali pacijente 3 i 6 mjeseci nakon završetka tretmana.

Studija, koja je objavljena u aktuelnom broju časopisa Cephalalgia, pokazala je da su pacijenti u sve tri grupe imali manje napada migrene. Autori studije također su istakli da je fizička vježba bila u istoj mjeri djelotvorna za prevenciju migrene kao i lijekovi i tehnike relaksacije.

Još jedan se stručnjak složio sa tvrdnjom da fizička aktivnost može biti od ključnog značaja za prevenciju migrene: “Studija jasno pokazuje značaj programa fizičkog vježbanja,” rekao je dr. Robert Duarte, direktor Centra za bol u Manhassetu, N.Y. “Vježbanje predstavlja drugi oblik relaksacije i poznato je da se tokom vježbanja otpuštaju endorfini, supstance u tijelu koje umanjuju bol. Potrebno je snažno ohrabriti pacijente koji boluju od migrene da u svoj životni stil uvedu program vježbanja kao dio programa za prevenciju migrene.”

Međutim, Duarte je također dodao da se pacijenti “trebaju posavjetovati sa svojim ljekarom porodične medicine prije nego što započnu sa programom vježbanja.”

IZVOR: HealthDay, oktobar 2011., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava