English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceSamopregled za otkrivanje raka kože    
 
Porodica Minimize

Kako uraditi samopregled za rak kože

Američka akademija za dermatologiju objavila je novi video u kojem daje smjernice kako uraditi samopregled radi otkrivanja eventualnog raka kože.

“Za pregledanje kože radi otkrivanja raka kože potrebne su vam samo oči i ogledalo. Ako uključite i vašeg partnera, to je dodatni par očiju, što može biti posebno korisno kada pregledavate leđa i druga nepristupačna područja,” savjetuje dermatolog dr. Thomas Rohrer. “Pregledavanje kože traje samo nekoliko minuta, a može vam spasiti život.”

Melanom

Rak kože je najčešći oblik raka u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Trenutne procjene govore da će se jedan od pet Amerikanaca suočiti sa dijagnozom raka kože tokom svog života, stoga je važno da budete upoznati sa stanjem vaše kože, pogotovo madeža,” rekao je Rohrer. “Rano otkrivanje raka kože od ključnog je značaja za uspješno liječenje, stoga redovno pregledavajte vašu kožu i obratite se dermatologu u slučaju da primijetite bilo šta sumnjivo.”

Kada pregledavate kožu, stanite ispred ogledala i slijedeći sljedeće korake, promotrite prednju i zadnju stranu vašeg tijela:

  • Podignite ruke iznad glave i osmotrite desnu i lijevu stranu tijela.
  • Zatim savijte laktove i pažljivo osmotrite donji i gornji dio ruku, kao i dlanove.
  • Nakon toga pregledajte zadnji dio nogu, prostore između nožnih prstiju i tabane.
  • I na kraju, pregledajte dijelove koji se teško vide, poput leđa, butina i glave. Uz pomoć ogledala pregledajte pozadinu vrata i tjeme, razmičući kosu radi bolje vidljivosti.

Tokom pregleda, obratite pažnju na karakteristične promjene kod melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, a to su:

  • Asimetrija. Jedna polovica madeža nije poput druge polovice.
  • Ivice. Madež ima neravnomjene, izreckane ili slabo definisane ivice.
  • Boja. Boje na izraslini variraju od jednog područja prema drugom i uključuju nijanse svijetlo smeđe, smeđe ili crne, ili sa područjima bijele, crvene ili plave boje.
  • Promjer. Melanomi su prilikom dijagnoze obično veći od 6 milimetara, tj. otprilike veličine gumice na olovci, iako mogu biti i manji.
  • Promjene. Madež ili mrlja na koži koja izgleda drugačije od ostalih ili se njena veličina, oblik ili boja mijenjaju.

Ovdje možete pogledati video Američke akademije za dermatologiju “Kako napraviti samopregled” (engleski).


IZVOR: American Academy of Dermatology, oktobar 2012.


Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava